Полицейският синдикат покани на предизборна среща всички партии

Полицейският синдикат покани на предизборна среща всички партии

Ръководството на полицейския синдикат призова всички политически партии да представят пред служителите на МВР визията си за справяне с проблемите в системата. "Напрежението продължава да ескалира, а не тлее", предупреди шефът на профсъюза Иван Павлов във вторник. До момента нито ръководството на министерството, нито представителите на управляващата коалиция и опозиционните политически сили са представили някаква стратегия за подобряване организацията на работа.

Павлов обясни, че това не е покана към политическите партии да си напазаруват гласовете на близо 5 200 членове на организацията. "Ако можем обаче да купим благоденствието на гражданите и служителите на МВР – да, ще се изтъргуваме", полунашега добави Павлов.

На въпрос на Mediapool дали, ако в разговорите с представителите на политическите сили не се намерят желаните от полицаите решения, те ще бойкотират нормалното провеждане на вота, синдикалния шеф заяви: "Ние не заставаме зад идеи за бойкот на изборите, но не можем да изключим подобни действия".

От профсъюзната организация обявиха още, че планират нова масова проява на 24 май. Тогава членовете на синдиката ще се разположат по протежение на магистрала "Хемус" в отсечката София – Ябланица. Идеята обаче не е да се блокира движението. "Искаме хората, които минават да видят, че в МВР има служители, които желаят да им дадат сигурност", каза синдикалният лидер.

Павлов не пожела да конкретизира броя на участниците в поредната полицейска проява на недоволство, "за да не бъдат възпрепятствани от своите началници". Той добави, че времетраенето на проявата ще зависи "от атмосферните условия".

Профсъюзните лидери си запазиха правото да оставят в тайна другите подобни, планирани от тях, прояви.

Синдикатите се оплакаха, че все още изпитват проблеми с опитите си да регистрират организацията в "почитаемия" Софийски градски съд. "За съжаление съдът намери доста пороци във внесената от нас документация. Ние обаче се съобразихме със забележките и се надяваме в скоро време всичко да бъде наред", добави Павлов.

Той и колегите му изразиха и недоволството си от приетата наскоро инструкция за заплащане на извънредния труд в МВР, която по думите им, се тълкува превратно.

Според Георги Илиев от управителния съвет на организацията доста шефове четат документа "като дявол евангелие". Той даде за пример, че много от началниците викат подчинените си няколко часа преди започването на определено събитие, което трябва да се охранява, и ги освобождават няколко часа след приключването му.

"Това са часове, които не се заплащат, защото не влизат в план-разстановката за провеждане на събитието", заключиха от синдиката.

Споделяне

Още от България