Полицията имала още версии за убийството на кмета на Елин Пелин

Колкото повече време минава от убийството на кмета на Елин Пелин инж. Янко Янков, толкова повече се увеличават версиите, по които полицията ще нищи случая. Първоначално се говореше за един “строго личностен конфликт” за отстраняването на кмета, но след като медиите започнаха да лансират икономическия мотив, той бе прегърнат и от разследващите. По-късно бе съобщено, че ще се работи по още четири версии, но те остават секретни.

В понеделник шефът на Областната дирекция на полицията (ОДП) на София комисар Стоян Стоянов обяви, че версиите вече са “малко повече от шест и са различни от първоначалните”. Това комисар Стоянов каза след като направи отчет пред медиите за работата на дирекцията през миналата година.

Изявлението по случая “Янков” на полицейския началник идва само два дни след като от социалдемократическата партия на Александър Томов, от която бе издигнат кметът Янков, обявиха, че убийството няма да бъде разкрито. “Тече целенасочен процес на отклоняване на общественото внимание към догадки, свързани с убийството”, обявиха тогава хората на Томов.

“Вървим по различни пътечки, но коя е вярна и аз нямам представа, тъй като не знаем докъде стигат те”, обясни работата по случая комисар Стоянов.

До момента, според разследващите , са проведени следствени експерименти, които потвърждавали свидетелски показания. Бе обещано и че ще се разпитат всички, имащи отношение със случая. Очаква се и ревизията на сделките в община Елин Пелин, която бе назначена около седмица след убийството на Янков.

Основен заподозрян полицията продължава да няма, знае се и че няма данни да се води разследване срещу съпругата на Янков.

Пред журналистите комисар Стоянов съобщи, че разкриваемостта на престъпления от ОДП - София през миналата година е паднала с 6% в сравнение с 2005. Според него причината за това е недостатъчната мобилизираност на състава, промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и влизането в сила на новия закон за МВР.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?