Полицията охранява депото в Суходол безсрочно

Полицията охранява депото в Суходол безсрочно

Заповедта за засилена полицейска охрана на депото в Суходол е безсрочна и ще продължи практически докато жителите на квартала не се откажат от намеренията си да протестират, научи Mediapool от източници в МВР. Преди седмица при отваряне на сметището “спокойствието” на 2500-те живущи в квартала бе “гарантирано” от 730 полицаи и жандармеристи.

През последните два почивни дни броят на служителите на вътрешното ведомството остана внушителен. Първите седем дни от началото на новия работен цикъл на депото бяха белязани за жителите на Суходол и от редица ограничения на правото на придвижване. Проверките на лични карти за наличие на постоянен адрес станаха почти нормални за хората от квартала, ако искат да излязат или да се приберат по домовете си.

По информация на Mediapool с вътрешна заповед в Главна дирекция “Жандармерия” е разпоредено да се пресичат почти всички форми на публични събирания от страна на жителите на квартала, без за нея да е издадена изрична заповед. На разпределените в Суходол служителите на МВР е позволено да използват и сила.

Междувременно съветниците от ГЕРБ отхвърлиха по време на заседанието на инженерната комисия в Столичния общински съвет предложението на ДСБ за създаване на анкетна комисия, която да посочи виновните длъжностни лица за кризата с боклука на София. Групата общинари трябваше да установи и нанесените щети на града от наличието на този проблем.

ГЕРБ отхвърли това предложение с мотив, че то има политическа основа и че в момента тече прокурорска проверка, която има същите цели.

Споделяне

Още по темата

Още от България