Полицията празнува с водосвет, венци, речи и меценатски дарове

С ден на отворените врати, демонстрации, празничен водосвет за здраве,  изложба на Боян Радев и две разкрити убийства, в четвъртък бе отбелязан професионалния празник на полицията и 128-годишнината от създаването ѝ.

Ръководството на министерството поднесе венци пред паметника на “Незнайния войн”,  а директорът на Национална служба “Полиция” главен комисар Валентин Петров прие строя от служители на гранична полиция”, жандармерията и столичната полиция. На тържествената церемония присъстваха официални представители на държавни институции, дипломати и други гости.

В деня на отворените врати  гражданите имаха възможност да се срещнат с експерти и да получат консултации по конкретни въпроси в различните полицейски служби. В столичната полиция организирани ученически групи имаха възможност да влязат в центъра за видеонаблюдение и да видят демонстрация по „задържането на опасен престъпник”.

Подрастващи, за които учебната година започна едва преди два дни, гостуваха и на жандармерията, за да видят демонстрации на атакуване на сграда, катерене на височини и задържане на заложник.

Не за пръв път минавайки покрай  „новия” Закон за МВР, който от година и половина е девоенизирал служителите на реда, министър Румен Петков благодари на строените  на площад „Александър Невски” „генерали, офицери и сержанти за съзнателния избор да закрилят българското общество, държава и държавност”.

Подчиненият му Валентин Петров преди това говори за изключително добрите успехи,  постигнати от полицията в първата година на членство в ЕС.

Полицията изпълнява ефективно своите ангажименти, задачи и отговорности в семейството на европейската полицейска общност.Доверието на хората е най-важният и реален критерий доколко са успешни делата ни, смята още Петров. 

Малко след церемонията пред храм-паметника “Св. Александър Невски”, която бе далеч по-скромна от тази за празника на МВР през юли, в сградата на министерството бе открита изложба на картини от художника Иван Ненов. Експонатите са от колекцията на Боян Радев. „Експозицията е още един израз на подкрепата на ръководството на МВР за усилията на полицаите да бъдат гарант за сигурността и спокойствието на гражданите”, уточнява ведомственият пресцентър. Борецът меценат дари на МВР статуетка на лъвица, а министърът каза, че дарението е направено с „чувство” и благодари на Радев „чисто човешки” с прегръдка.

За да покаже „чувството”, с което прави дарението, Боян Радев заяви, че „не иска  да  го правят генерал, защото в света има двама големи полковници... Кадафи и Боян Радев”. Хуморът на Радев бе високо оценен от присъстващите на изложбата.  

Празнува, но и разкрива

В деня на професионалния си празник полицията даде и статистика, според която от началото на годината са извършени 135 убийства, от които 118 са разкрити, което е 87,4%  разкриваемост. Това съобщи пред журналисти зам.-директорът на Национална служба "Полиция" Пламен Василев.

Най-много убийства - 53, са извършени с хладно оръжие. 34 - с употреба на физическа сила, от които всички са разкрити. 14 убийства са извършени с твърд предмет, а 27 - с огнестрелно оръжие, каза Василев. 

Kриминалисти от софийската полиция областната дирекция се похвалиха с две разкрити нарко убийства. Едното е било  извършено на 15 юни тази година в Ихтиман. Убит е бил след нанасянето на 16 прободни рани Емил Черния. Другата жертва е 27-годишният Евгени Попов, чието тяло е намерено до хотел "Хилтън" през май миналата година.

По останалите случаи служителите на реда не са спирали работа.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?