Полицията разрови сейфовете на Митьо Очите

Полицията разрови сейфовете на Митьо Очите

Около два килограма злато в монети и над 50 хил. лв. в различна валута са извадени от сейфове на членове на семейството на арестувания несебърски “бизнесмен” Димитър Желязков – Митьо Очите.

Началникът на бургаската полиция комисар Павлин Димитров съобщи във вторник, че 78 монети с висока проба, някои от които били доста интересни образци, са открити в сейф, регистриран на майката на посочения за бос на наркопирамидата по Южното Черноморие. Стойността им надхвърляла 60 хил. лв. В каса, водеща се на вуйчото на Митьо Очите, са намерени 2 660 английски лири и 30 000 щатски долара. 

По думите на комисар Димитров се проверяват банковите сметки на 27 физически лица и 18 фирми, свързани с разследването на групата на Митьо Очите. От прокуратурата уточняват, че е получено разрешение за достъп до Централния кредитен регистър. Освен кредитна задлъжнялост на лицата и фирмите се проверяват и паричните потоци от и за съответните сметки.  

В началото на месец май е назначена втора данъчна ревизия на Митьо Очите като физическо лице. Тя обхваща периода 2005-2006 година.

Зам.-окръжният прокурор на Бургас Светозар Костов съобщи във вторник, че Митьо Очите, който е 35-годишен, е бил осигуряван здравно само за един месец през целия си живот.

Неговият ортак Георги Джендов се е осигурявал на минимална заплата и независимо от отсъствието на легални доходи, близо две години изплащал по 2 500 лв. месечно лизингова вноска за нов автомобил.

В случай, че са налице изискванията по закона за отнемане на незаконно имущество и при осъдителна присъда на членовете на групата, имуществото им ще бъде конфискувано.

Димитър Желязков и една дузина “негови момчета” бяха арестувани преди месец и половина, по обвинение за участие в организирана престъпна група с цел разпространение на дрога. Това обвинение обаче ще бъде променено с добавката на квалифициращия признак "въоръженост на групата", каза прокурорът.

При акция в депото за преработване на наркотични вещества и подготвянето им за улична продажба през февруари бяха открити огнестрелните оръжия и боеприпаси, за които ще бъде обвинена групата. Това ще е повод да се иска по-висока санкция, макар че предвидената наказателна отговорност остава същата ( между 5 до 15 години за организаторите на групата и от 3 до 10 години за останалите). 

Споделяне

Още от България