Половин България бедства заради снега и бурните ветрове

160 селища са без ток, десетки пътища и училища са затворени

Тапи на кръговото кръстовище край Дунав мост и в района на международния булевард "България" в Русе затрудниха движението на автомобили. При излизането си от паркингите тежкотоварните камиони буксуват, а други тирове искат да влязат на тяхно място. В задръстването попаднаха и част от снегопочистващите машини. Снимка: БГНЕС

Заради снега, бурния вятър и ниските температури редица общини и цели области в Източна България са в бедствено положение. Десетки пътища са затворени заради натрупалия сняг и поледицата, което остави хора без достъп до храна и медицинска помощ. Студът взе и поредна жертва. Бездомник е открит мъртъв в района на хлебозавода във Варна. Тялото му е открито от минувачи, а дошлите на място медици от Спешния център само са констатирали смъртта на мъжа.

Екипите на EВН България са успели да възстановят захранването за 100 населени места, съобщиха от дружеството в четвъртък. Частично или цялостно с нарушено електрозахранване са все още 160 селища и махали, основно в планинските и труднодостъпни части в Родопите и част от Стара планина.

Повече от 80 екипа на EВН България продължават да възстановяват засегнатите електропроводи. На много места основното затруднение продължава да бъде затрудненият достъп до съоръженията поради снегонавявания, затворени пътища, паднали дървета върху въздушни линии и нанесените щети върху проводниците.

Усложнена остава ситуацията в някои части на области Смолян и Бургас, където са регистрирани повреди и по 110-киловолтовата мрежа на Електроенергийния системен оператор, посочват от дружеството.

В EВН продължава да функционира постоянен ''Кризисен щаб'', всички екипи са подготвени за работа в зимни условия и са оборудвани с материали, техника и инструменти, уверяват от компанията.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е разпоредила на ръководството на пътната агенция и на областните пътни управления да направят необходимата мобилизация и до12 часа в петък пътищата в Източна България да са отворени, обработени и проходими при зимни условия.

Паркингите по магистрала "Хемус" са препълнени с ТИР-ове, съобщи БНР. Камиони чакат часове и на самата магистрала без да имат информация ще могат ли да се придвижат. Много от шофьорите закъсняват с доставките. От Агенция "Пътна инфраструктура“ увериха, че се прави всичко възможно да се нормализира движението до края на деня.

Поради усложнената зимна обстановка в Североизточна и Източна България е затруднено движението на влаковете, които пътуват в тези участъци. Всички композиции се движат със закъснения от един до четири часа. Поради изчакване на локомотиви и вагони от други композиции някои от влаковете заминават със закъснения още от началните си гари. За момента са отменени 1 международен бърз влак, 3 бързи и 26 пътнически влака.

Близо 500 училища в цялата страна за затворени: 54 в област Бургас, 61 във Варна, в Добрич - 83 училища, в Кърджали - 14, в Разград – 48, в Русе – 9 училища, в Силистра – 48, в Сливен – 74, в Стара Загора – 3, в Търговище – 26,в Шумен – 72 и в Ямбол едно.

В Шумен първоначално бе обявено бедствено положение за 24 часа, но в последствие бе удължено до 21 часа в петък. Обстановката в региона е тежка – 11 населени места са без ток, пътища - първи, втори и трети клас, са затворени. 50 машини работят за почистване на основните пътища, но силен вятър и снегонавявания затрудняват почистването. Изпратено е искане до Министерството на отбраната военните да се включат с тежка техника в спасителните операции. От Спешна помощ и Областното пътно управление опитват да стигнат до с. Църквица, където има блокирана родилка. Няколко камиона с хляб бяха блокирани заради непочистени пътища.

Снежната покривка в община Шумен е над 60 см, в община Каолиново достига до 150 см, на места преспите са 3-4 метра. От Хидрометеорологичната обсерватория в Шумен съобщиха, че падналите валежи от сняг през последното денонощие са почти два пъти повече от месечната норма. До края на деня вятърът ще отслабне, утре температурите ще се понижат до минус 10, минус 15 градуса.

В осем общини на Варненска област е обявено бедствено положение. Това са Аврен, Аксаково, Вълчи дол, Долни чифлик, Бяла, Суворово, Дългопол и Ветрино.Единствената връзка с Южна България се осъществява чрез пътя Провадия – Айтос. Затворени са доста пътища между Суворово-Вълчи дол, Вълчи дол-Ветрино, Суворово-Ветрино, Суворово-Изгрев. Най-тежка е ситуацията в Аврен, в Бяла, между Старо Оряхово и Бяла. Тежка е ситуацията в Дългопол.

Екипите на варненския спешен център не могат да достигнат до община Вълчи дол, където има родилка, защото пътищата са затворени. Взето е решение раждането,което е девето за жената,да стане в местното поделение на центъра.

Усложнена е обстановката в Силистренска област, пътищата са затрупани от навявания и преспи. Затворен за всички видове автомобили е пътят Силистра - Русе, в района на Тутракан. Там има закъсали автомобили. Затворени са третокласните пътища в района. Тази сутрин нито един автобус не е потеглил от силистренската автогара. Към момента няма селища без ток и вода.

Изключително тежка е обстановката и в област Разград. Всички пътища в цялата област са затворени за движение заради ураганния вятър, образувал големи навявания и ниските температури.Скоростта му е 20 - 25 м/сек, а температурите са от минус 9 до минус 11 градуса. Две общини в Разградско- Исперих и Самуил, обявиха бедствено положение до 20 часа в петък. Над 50 закъсали автомобили са изтеглени през денонощието.Проблем има със снабдяването с хляб в селата от община Самуил.

Споделяне

Още по темата

Още от България