Половин милиард за пътни ремонти догодина иска МРРБ от хазната

Половин милиард за пътни ремонти догодина иска МРРБ от хазната

Министерство на регионалното развитие и благоустройството има нужда от поне 500 млн. лева през 2011 г. само за съфинансиране на пътни ремонти по програмите на Световната банка и на Европейската инвестиционна банка, съобщи регионалният министър Росен Плевнелиев. Той присъства на подписването на договора за строителството на Лот 4 на магистрала "Тракия" между Агенция "Пътна инфраструктура" и Сдружение "Тракия IV" с водещ партньор "Холдинг Пътища". Първа копка на отсечката от Ямбол до Карнобат ще е в петък.

МРРБ работи по пет програми за инфраструктура, финансирани с държавни инвестиционни заеми – "Транзитни пътища V" на ЕИБ, програмите на Световната банка за пътища, за язовири и за ремонт на шест опасни моста, с Германската банка за възстановяване и развитие за укрепване на свлачищата, припомни Плевнелиев.

Заради липса на средства за вноска на държавата преди месец пътната агенция замрази временно ремонтите по "Транзитни пътища" и по програмата на СБ за пътища. МРРБ поиска 67 млн. лева от финансовото министерство, за да отпуши проектите, но отговор от ведомството на Симеон Дянков все още няма, каза Плевнелиев.

В сряда ще има среща между експерти от двете министерства, на която ще се уточни колко средства могат да бъдат осигурени. Яснота по въпроса трябва да има най-късно до средата на месеца, защото в края на септември бюджет 2011 г. влиза в парламента, каза министър Плевнелиев.

Заемът за ремонта на пътищата за 90 млн. евро от Световната банка, който трябва да бъде усвоен до края на юни 2011 г., ще се удължи с още две години, каза Плевнелиев. Двата лота, за които не са проведени тръжни процедури по него, ще отпаднат. Спестените средства - около 10 млн. евро, ще бъдат насочени за подготовката на пътни проекти за следващия програмен период на ЕС 2014 -2020 г. Световната банка вече е пуснала обявление за заявяване на интерес от страна на големите консултантски компании в бранша, каза Плевнелиев.

Той използва възможността да прикани бизнеса да си потърси дължимото от държавата през Българската банка за развитие. Срокът за разплащане през банката изтича в края на септември. От осигурения финансов ресурс от 600 млн. лева, компаниите са подали заявления за 207 млн. лева, а 155 от тях вече са разплатени. При схемата за разплащане през ББР, фирмите получават 7 на сто по-малко от дължимото им по договор. Плевнелиев каза още, че по данни на финансовото министерство е установено, че бизнесът също дължи на държавата поне 600 млн. лева.

По-рано днес министър Плевнелиев и министърът на местното самоуправление на Република Македония Муса Джафери подписаха Меморандум за разбирателство за изпълнението на

Програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни. По него се осигуряват 14 млн. евро за проекти в граничните райони.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?