С мотива "парите развалят личните отношения"

Половината българи предпочитат финансов заем вместо от близки

Половината българи предпочитат финансов заем вместо от близки

Българите смятат, че парите развалят отношенията и половината от тях – 43%, предпочитат да вземат кредит от финансова институция, вместо от близки хора. Подобна е и ситуацията в Полша, където на финансовите институции се доверяват 47%. Чехите и словаците обаче предпочитат да решават финансовите проблеми в семеен кръг, сочи изследване, проведено в четирите държави от фирмата за бързи кредити "Профи Кредит", обявено в сряда.

41 на сто от българите казват, че взимат пари назаем единствено, когато това е абсолютно необходимо, а 28% избягват да го правят. От запитаните близо 20% споделят, че не взимат пари назаем, а едва 10% не изпитват притеснения да го правят редовно.

Данните от изследването показват, че запитани към кого биха се обърнали при недостиг на финансови средства, 47% от чехите и 45% от поляците посочват семейството, 39% от словаците дават същия отговор, а този процент е едва 28 на сто при българите.

При обсъждането на затруднения в семейния бюджет, от друга страна, цели 70% от гражданите на Чехия се консултират с член на семейството за възможните решения, 67% от словаците и 64% от българите правят същото, докато процентът е най-нисък при поляците – 57%

Веднага след семейството, като доверен източник на финансови съвети се нареждат приятелите. Препоръка от тяхна страна е търсена от всеки осми гражданин на Полша, Чехия и България, както и всеки десети човек от Словакия. Българите са народът, който най-често взима заем от приятел – 29% от анкетираните споделят, че го правят. При другите народи този процент е по-нисък – 7% в Чехия, 8% в Словакия и14% в Словакия.

Изследването разкрива и нивата на финансова грамотност в четирите страни, която е най-ниска в България. На въпроса дали знаят как да проверяват статуса на своите задължения, по-малко от половината (49%) българи дават утвърдителен отговор. Преди тях се нареждат чехите (59%) и словаците (61%). С най-висока финансова култура са хората в Полша, където броят на хората, които знаят как да проверяват задълженията си достига 72%.

Въпреки, че имат такива знания, едва 23% от българите проверяват своя статус на длъжник редовно, показва още проучването. В Чехия и Полша този процент е дори по-нисък – съответно 22% и 21%, а в Словакия е най-висок – почти 30%.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?