Половината българи смятат, че животът им през последната година се е влошил

Половината българи смятат, че животът им през последната година се е влошил, приблизително толкова са на мнение, че правителството не изпълнява предизборните си ангажименти и се съмняват, че акциите на МВР са „показни”. Такива са данните от представително социологическо проучване на "Барометър инфо" за обществените нагласи след първата година на управление на ГЕРБ, проведено през миналата седмица по телефона сред 1011 души.

Всеки втори смята, че животът му през последната година се е влошил и икономическата криза се отразява и на семейството му, каза в неделя Николай Николов - координатор в социологическата агенция.

Близо 31 процента са отговорили отрицателно на въпроса "Правителството придържа ли се към предизборните си ангажименти", а други 20 на сто смятат, че по-скоро отговорът е "не".

Повече от 66 процента от анкетираните смятат, че трябва да има персонални промени в кабинета "Борисов". На въпроса кои министри трябва да бъдат сменени, първите пет посочени имена са на Симеон Дянков (34 процента), Тотю Младенов (близо 25 процента), Трайчо Трайков (над 22 процента), Николай Младенов (над 15 процента) и Божидар Димитров (близо 11 процента). По думите на Николов причината в "първата петица" да са членове на икономическия правителствен екип е, че тези министри олицетворяват политиките, свързани със стандарта на живот.

Близо една трета от анкетираните смятат, че акциите на МВР са по-скоро показни, а над 26 процента стоят зад тезата, че са изцяло показни. В отговор на въпроса "чувствате ли се по-сигурен след акциите, които проведе МВР" отговор "да" са дали 8 процента, "по-скоро да" - 6 процента, "по-скоро не" - 27 процента, "не" - 31 процента", а останалите - не могат да преценят.

Над половината - 55 процента, от анкетираните не подкрепят идеята за увеличаването на трудовия стаж и възрастта за пенсиониране.

Обществото е раздвоено по въпроса "има ли политически проект, обвързан с президента Георги Първанов". Една трета са тези, които не могат да преценят, а също толкова казват "да" или "не".
Споделяне

Още от България