Положението в Ирак и Афганистан се влошава

Въпреки голямата подкрепа от страна на САЩ, Ирак и Афганистан продължават да са сред най-слабите държави в света, смятат американското списание “Форин полиси” и Фондацията за мир, предаде АП, цитирани от БТА.

Под "проваляща се държава" авторите на проучването имат предвид страна, в която правителството няма  достатъчно ефикасен контрол над територията, не се възприема като законно от значителна част от населението, не осигурява на гражданите си вътрешна сигурност или основни обществени услуги и няма монопол върху действията на въоръжените сили, съобщава АП.

Според изготвения индекс на "провалилите се" или "слаби" държави страната, подложена на най-сериозно напрежение, е Судан. Според “Форин полиси” най-сериозно влияние върху оценката е оказал кървавият вътрешен конфликт в страната.

Судан получава ниски оценки в практически всички области, включително защита на човешките права, масови оплаквания от правителството и брой на бежанците.  

Според изследването положението в Ирак, който е на 4-то място, и в Афганистан (10) се е влошило от края на 2005 г. Суровата оценка за Ирак се мотивира и с факта, че много хора с образование и професия са емигрирали.

Проучването обхваща 148 страни като 11 от първите 20, изпаднали в най-лошо положение, са страни от Африка. На второ и трето място след Судан са Демократична република Конго и Кот Д'Ивоар. Като нестабилна страна е посочен и Пакистан - заради неспособността на властите да се справят с положението в граничните с Афганистан райони и заради пораженията, нанесени от унищожителното земетресение в Кашмир.

На 57 място в списъка е Китай, противно на очакванията, че стабилният икономически растеж укрепва позициите на държавата. Според анализаторите на авторитетното списание и на Фондацията за мир Китай е "уязвим", заради неравенството и корупцията, довели до масови протести на селското население.

Сред страните, които отбелязват напредък, е Босна и Херцеговина. В нейния случай като важен стабилизиращ фактор е оценена перспективата за членство в ЕС.

Споделяне

Още от Свят