Полша е спряла разпитите с изтезания на ЦРУ през 2003 година

Разпитите на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, включващи насилие над заподозрени, са били прекратени на полска територия след натиск от страна на местните власти през 2003 г., заяви бившият президент Александър Квашневски, цитиран от Франс прес.

Квашневски, който беше президент в периода 1997-2005 г., освен това потвърди, че агенти на ЦРУ са извършвали разпити с изтезания в Полша.

Полските власти от години се крият зад стена на пълно мълчание, позовавайки се на тайната на разследването, водено от шест години от прокуратурата в Краков без видим напредък.

Квашневски заяви пред радио ТОК ФМ, че в началото Полша не е знаела за изтезанията. В очите на бившия полски президент, който е разрешил "засиленото сътрудничество в сферата на разузнаването", е ставало дума само за "тайни обекти".

"Това, че американците действат толкова потайно, предизвика притеснения", добави Квашневски.

Той заяви, че като президент на Полша през 2003 г. е поставил въпроса пред президента Джордж Буш "в Овалния кабинет на Белия дом".

Ръководителят на американската изпълнителна власт е защитил дейността на ЦРУ с твърдението, че тя носи "важен принос в областта на сигурността".

"Аз обаче казах на Буш, че това сътрудничество се прекратява, и то беше прекратено", добави Квашневски. Според него сътрудничеството със САЩ и получените разузнавателни данни са облагодетелствали страната му.

"В Полша нямаше терористична заплаха. Знаехме кого трябва да спрем на границата", обясни той.

Квашневски оправда първоначалното даване на съгласие, като напомни, че при атентатите на 11 септември 2001 г. са загинали няколко хиляди американци. Освен това НАТО, чийто член е и Полша, обяви война срещу тероризма, припомни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?