ЦРУ e разпитвало брутално, но абсолютно неефикасно заподозрени в тероризъм

Според Обама разкритията нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина

Затворът в Гуантанамо

Техниките за разпити на ЦРУ, използвани след атентатите от 11 септември 2001 г., не са били ефикасни и са били по-брутални, отколкото разузнавателната агенция признаваше досега. Това се посочва в доклад на американския Сенат, който за пръв път разкрива подробно практиките на американското разузнаване.

Техниките за разпити на ЦРУ не са спомогнали за осигуряване на информация, която да осуети някакви заплахи, а агенцията е подвела обществото, Конгреса и Белия дом за програмата, която в по-голямата си част е била разработена, изпълнявана и оценявана от двама външни подизпълнители.

Докладът е плод на петгодишно разследване на сенатската комисия по разузнаването и е "изчистена" версия на по-подробен доклад от парламентарно разследване, в което се критикува програмата за тайно задържане на около сто души, за които се е предполагало, че имат връзки с Ал Каида. Тази тайна програма беше разрешена по време на президентството на Джордж Буш-младши.

В доклада се привеждат редица потресаващи примери за прилаганите от ЦРУ методи. Така например през ноември 2002 г. един от задържаните е починал от хипотермия, след като е бил държан полугол и окован във вериги на бетонен под в таен затвор на ЦРУ. Други затворници били лишавани от сън в продължение на 180 часа, като през това време ръцете им са били периодично оковавани с белезници над главите им и като са били "хранени" с течност през ануса, без да има медицинска нужда за това.

Друг неназован таен затвор на ЦРУ е описан като "тъмница", където арестантите са били държани в пълна тъмнина, постоянно оковани с белезници в изолирани килии, "бомбардирани" със силен шум или музика, като им била оставяна само кофа, в която да ходят по нужда.

В доклада са описани 13 техники за разпит. Сред тях са: потапяне в ледена вана, "уотърбординг" - върху лицето на човек се поставя кърпа и върху нея тече вода, удари в стена, бой на голо, глад, затваряне в сандък, покриване с насекоми.

ООН и правозащитни организации призоваха да бъдат съдени американските служители на ЦРУ, участвали в мъченията.

Абсолютно неефективни

"В нито един момент техниките за разпит на ЦРУ не са позволили да се съберат сведения за непосредствени терористични заплахи, което според мнозина би оправдало използването на бруталните техники за разпит", заяви Даян Фейнстейн, председателка на комисията по разузнаването в Сената.

Тя обясни,че най-малко 119 души са били подложени на подобни разпити, стигащи до мъчения, в тайни центрове за задържане.

Докладът е от 500 страници. А материалите от цялото разследване се съдържат в 6700 страници.

Обама няма да допусне подобни методи

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че сурови методи за разпити, каквито ЦРУ е използвало спрямо заподозрени в тероризъм, няма да има по време на неговия мандат, предаде Ройтерс.

Той добави, че техниките и мъченията, описани в доклада за програмата на ЦРУ, разсекретен от Сената, нанасят значителна вреда на американските интереси в чужбина.

Обама излезе със специална писмена декларация в отговор на сенатския доклад.

Според президента публикуваният доклад може да помогне подобни техники и методи да останат в миналото. Той признава, че изнесената информация усложнява съвместните усилия "заедно с нашите съюзници и партньори в преследването на нашите интереси".

Той посочи, че въпросните техники и методи са били използвани спрямо заподозрени в тероризъм, държани в секретни центрове за задържане извън територията на САЩ.

Републиканците с особено мнение

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, който е и член на сенатската комисия по разузнаването, обаче осъди публикуването на доклада и изрази мнение, че описаните в него методи са "разузнавателни разработки", които са помогнали за залавянето на важни терористи и за ликвидирането на самия лидер на Ал Каида - Осама бин Ладен.

"Всички изводи в доклада, които твърдят обратното, са просто погрешни", писа той в писмена декларация по случая заедно със своя колега републиканец, сенатора Сакски Чамблис. Двамата изразиха опасенията си, че докладът ще има "сериозни последствия" за националната сигурност на САЩ.

ЦРУ призна грешки

Директорът на ЦРУ Джон Бренън призна, че програмата за задържане и разпити "е имала недостатъци и управлението е допуснало грешки". Той обаче отхвърли критиките в доклада.
Според ЦРУ информацията, получена от задържаните, която се поставя под въпрос в доклада, "е помогнала за стратегическото и тактическото опознаване на врага по начин, който и до днес служи на борбата срещу тероризма".

Не е ясно, отбелязва Ройтерс, дали докладът ще доведе до опити виновниците за мъченията да понесат отговорност, защото юридическата давност за много от описаните действия е изтекла.

"Срам и позор за Америка", но ползи в дългосрочен аспект

Изпълнителният директор на Американския съюз за граждански свободи Антъни Ромеро писа във в. "Ню Йорк таймс", че президентът Обама трябва формално да помилва замесени в тази история висши служители и други под тях, за да стане ясно, че действията им са били престъпни, и за да допринесе за това "американското правителство никога вече да не измъчва".

Всяка оценка на последиците от доклада трябва да взема под внимание тежкия удар, нанесен на репутацията на САЩ по света с неизбежното излагане на показ на описаните техники, посочва в редакционна статия "Вашингтон пост". По наше мнение обаче аргументът за практическите резултати измества фокуса от същественото. Мъченията са нещо неморално, независимо дали са били "ефективни".

В дългосрочен план обаче САЩ ще спечелят от това, че показват отговорност към прозрачността и самокритика, и още по-важното - зарекоха се никога да не повтарят грешките си от времето след 11септември 2001 г., заключава изданието.

Докладъте така претъпкан с подробности за варварско и нечовешко отношение, че поставя под въпрос ценностите, залегнали в ядрото на идентичността на нацията, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

В. "Гардиън" също определя описаните в доклада практики като "срам и позор за Америка". Всекидневникът припомня, че през 1988 г. тогавашният американски президент Роналд Рейгън е подписал конвенцията на ООН срещу мъченията, шест години по-късно САЩ са я ратифицирали, а още седем години след това, през 2001 г., са започнали систематично да използват изтезания.

Това продължило до 2009 г., когато тези практики бяха забранени от президента Барак Обама. Вчера цялата история излезе на бял свят. Това е един от най-мрачните епизоди в историята на страна,която смята себе си - в много отношения и в някои епохи не безоснователно - за пътеводна светлина за света, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?