В очакване на доклада за техниките на ЦРУ

САЩ се подготвят за повишен риск за сигурността

САЩ се подготвят за повишен риск за сигурността

Белият дом заяви, че американските посолства се подготвят за по-голям риск за сигурността заради публикуването на дългоочаквания доклад за техниките за разпит, прилагани от ЦРУ между 2001 и 2009 година, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че администрацията подкрепя категорично публикуването на доклада на сенатската комисия по разузнаването, подготвяла се е за това от месеци, и взима предпазни мерки с оглед на евентуални атаки.

Докладът е първият публичен документ за прилагането от ЦРУ на мъчения при разпит на терористи от Ал Каида, задържани в тайни затвори в Европа и Азия в годините след атентатите на 11 септември 2001 година.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл съобщи в Багдад, където е на посещение, че е наредил на американските военни командвания да се приведат в повишена степен на тревога.

Докладът от 6000 страници ще е най-подробното обобщение за тайната програма на ЦРУ за задържане и разпити на предполагаеми терористи.

Вътрешен доклад на ЦРУ, разпространен преди няколко години и частично разсекретен, представи различни по-сурови методи за разпити, като в него се споменаваше симулация на екзекуция, използване на пистолет или на пробивна машина за сплашване на предполагаеми терористи или заплахи за убиване на близки на задържаните.

Предполага се, че в доклада на Сената ще се споменава и за заплахи от сексуален характер, предаде Ройтерс.

Задържани от ЦРУ, които после бяха освободени, разказаха за удари, плесници, принуждаване да се стои в неудобни позиции за дълго време, лишаване от сън, държане в мразовити помещения, симулация на давене.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят