Полша и САЩ подписаха споразумение за бази с американска военна техника

Полша и САЩ подписаха споразумение за бази с американска военна техника

Полша и САЩ подписаха споразумение за разполагане на бъдещи бази с американска военна техника на полска територия, съобщи полското министерство на отбраната.

"Сключено е споразумение между правителствата на Полша и САЩ. Полската страна ще предостави територии и обекти, принадлежащи на авиобазата в Ласк, центъра за обучение на пехотата в Дравско Поморские и военни комплекси в Сквежина, Чеханов и Хушча", съобщи ведомството.

Тези територии и обекти се предоставят "за изпълнение на общи отбранителни цели", се отбелязва в изявлението.

"Споразумението позволява на американската страна да отделя от бюджета си средства за развитие на необходимата инфраструктура, даваща възможност за присъствие на въоръжени сили на САЩ на територията на Полша. То може да се изразява в разполагане на войници и складиране на оборудване, боеприпаси и материали", посочва министерството.

"Споразумението също така дава възможност за създаване на база с американско оборудване на територията на страната ни, което ще укрепи присъствието на съюзници и равнището на сигурност както на Полша, така и на целия регион", заявява полското министерство на отбраната.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?