Полша иска нова екооценка на "Норд Стрийм"

Полша иска нова екооценка на "Норд Стрийм"

Полша поиска повторна екологична експертиза на газопровода "Норд Стрийм" (бившия Северно-Европейски), който трябва да премине по дъното на  Балтийско море, заради корекцията на маршрута на тръбата. Това пише в. "Комерсант", позовавайки се на заявление на министъра на държавното стопанство Гжегож Вожняк.

Екоекспертизата на "Норд Стрийм" бе приета от Руския технически надзор в началото н април 2007 г., но сега Варшава иска нова заради  промяната на трасето, което сега ще преминава не на юг, а на север от датския остров Бьорнхолм, и по този начин няма да навлиза в икономическата зона на Полша.

Изданието отбелязва, че поради тази причина Полша не може да иска нова скъпоструваща експертиза, но се опитва да привлече вниманието на другите страни, през чиито територии ще мине газопровода и в частност Швеция, за да поискат те такава. Позицията на Стокхолм обаче засега не е известна.

Операторът на  газопровода, компанията "Норд Стрийм", по думите на неин представител, е предприел на 21 август корекция на маршрута и удължаване на тръбата с 8 км, за да се избегнат места, където са погребани от времето на Втората световна война боеприпаси.

Полша се явява един от главните противници на газопровода, в който акционери са руската "Газпром" (51 на сто) и германските BASF и E.ON с по 24.5 процента и чиято стойност се оценява на 10 млрд.долара. Със заобикалянето на икономическото ѝ пространство страната ще бъде лишена от значителна част от транзитните такси за преноса на газ през нейна територия. Друг противник на проекта са Прибалтийските страни, които настояват трасето да минава по суша.

Споделяне

Още от Бизнес