Полша няма да ни дава двигатели за МиГ-овете

Водени са преговори за поддръжката им, но се страхуваме от руснаците

Полша няма да ни дава двигатели за МиГ-овете

Полското Министерство на отбраната и държавният военноремонтен завод WZL-2 нямат информация да предоставят на България "назаем" без пари четири двигателя за изтребителите МиГ-29. Това съобщава полският сайт за отбрана defence24.pl.

Говорителят на полското Министерство на отбраната полковник Яцек Сонта посочва, че подобна тема не е била разисквана по време на официалната визитата на българския министър на отбраната Николай Ненчев в Полша миналата седмица. Дори България да търси покупка на двигатели от Полша, те няма да идват от запасите на полските Военно въздушни сили, казва Яцек Сонта.

Полският военноремонтен завод WZL-2 също твърди, че нямат планове за предоставяне на двигатели на България, но потвърждават, че се водят преговори с българската страна за възможна техническа поддръжка през Полша.

В понеделник военният министър Николай Ненчев съобщи, че почти е договорил с Полша да ни предостави "назаем" четири двигателя за МиГ 29 без да плащаме нищо. От обясненията му обаче не стана напълно ясно каква точно е идеята към момента.

Заради членството си в НАТО страната ни има ангажименти, сред които е и осигуряването на бойната готовност на определен брой изтребители.

Заради бюджетни ограничения България няма средства да купи нови изтребители и от месеци договаря ремонта на МиГ-29. В същото време обаче Русия непрекъснато увеличава разходите за поддръжка и експлоатация на българските машини, отбелязва полското издание.

В момента се очаква новата оферта на руснаците, като се водят преговори и с военния завод в Бидгошч, където се осъществява поддръжката на полските МиГ-29. България е заинтересувана от полската офертата, но се страхува от проблеми с руснаците за доставка на части за тях, посочва полското издание.

Наличието на достатъчен брой изправни двигатели РД-33 за изтребителите МиГ-29 продължава да е сериозен проблем и в самата Полша. Страната непрекъснато купува двигатели с ресурс и има способности да извършва ремонт на моторите в завода WZL-2 с ремонтни комплекти, които се внасят от вън.

Споделяне

Още по темата

Още от България