Полша остава в Ирак до края на 2005 година

Полският контингент ще остане в Ирак до края на 2005 г., когато изтича дадения от ООН мандат на мисията на коалиционните сили, потвърди в база "Вавилон" министърът на отбраната Йежи Шмайджински. Той пристигна в неделя сутринта в полската база, за да окаже морална и психическа подкрепа на контингента на Варшава, който в последните дни даде три жертви, а 14 войници бяха ранени.

На брифинг в базата Йежи Шмайджински заяви, че до дни, след експертна преценка на място, ще има промени в тактиката на действие на полските части и подсилване на техниката и снаряжението им.

Военният министър потвърди, че броят на полския контингент ще бъде редуциран, но добави, че в Полша ще се поддържа в готовност резерв, който ще може при необходимост да бъде прехвърлен в полската зона в Ирак за часове. "Ще искаме потенциала, който остане в Ирак с евентуалната следваща смяна, да е съставен главно от групи с боен характер", заяви Шмайджински, цитиран от БНР.

По думите на министъра, развръзката на ескалиращата въоръжена агресия в градовете на територията на полската зона опира до това какво ще бъде мястото и ролята на радикалния шиитски водач Моктада Садр в новата иракска действителност. "Това е ключов въпрос и за него ще искаме отговор от иракските ни партньори", заяви полският министър на отбраната

При последния атентат в събота, с кола-бомба в околностите на Хила, загина един полски войник и шестима други бяха ранени. Веднага след това полският военен министър заяви, че ще замине за Ирак, за да се запознае лично с обстановката.

Автомобил, зареден с експлозиви, е избухнал при преминаването на конвой от 19 камиона, охраняван от полски военни части. Взривното устройство е било задействано дистанционно, с помощта на радиосигнал. Мощността на взрива е била толкова голяма, че е чута на разстояние от няколко километра в базата "Вавилон".

Полските войници отвърнали на нападението със стрелба и успели да убият няколко от нападателите след взрива. При ответния огън на полските войници е бил убит иракчанин и петима други са били ранени, са заявили пред АФП източници от медицинските среди и от органите на реда в Хила.

Ранените полски войници са били транспортирани с хеликоптери в болници в Кербала, Багдад и в базата в базата в Хила.

Два дни по-рано, в четвъртък, двама полски военнослужещи загинаха, а други петима бяха ранени при катастрофа вследствие на нападение срещу полски военен конвой отново в околностите на Хила.

Катастрофата е станала при опит бъде избегнато нападение от засада. Автомобилите увеличили скоростта и два от тях катастрофирали, като двама полски войници загинали на място.

Предишния ден - в сряда, седем души бяха леко ранени при минометен обстрел срещу полската база във Вавилон.

Споделяне

Още от Свят