Полша отзовава посланици, сътрудничили на бившите тайни служби

Полското правителство ще отзове най-малко двама посланици и над десет военни аташета, които са споменати като агенти на военното разузнаване в публикуван преди три дни доклад на специална парламентарна комисия. Това съобщава във вторник полският в. “Газета виборча”, цитиран от сайта Kadene.net.

Правителството на партията "Право и справедливост" дойде на власт с обещания да отстрани от власт всички агенти на бившите комунистически тайни служби и една от първите стъпки беше подготовката на специален доклад за дейността на Военната информационна служба, която е ръководела останалите специални служби в Полша до 1989 г.

Както съобщава полският вестник, докладът е разкрил като агенти на разузнаването най-малко двама полски посланици и повече от 10 военни аташета. Това са посланиците на Полша в Кувейт Кажимеж Романски, в Австрия - Марек Йендрис и в Китай - Станислав Шумски.

Според изданието Романски е в списъка на офицерите, обучавани през 1983 г. в бившия Съветски съюз в Московския институт за международни отношения и е с ранг полковник. Йендрас и Шумски са в списъка на тайните сътрудници на военното разузнаване.

Председателят на полския Сенат Богдан Борусевич е заявил за вестника, че не е знаел, че в доклада се съдържат имена на полски дипломати и, че обявяването им не е в интерес на полската държава.

Споделяне

Още от Свят