Полша предпочита да бъде наказана от ЕС пред това да приеме бежанци

Полша предпочита да бъде наказана от ЕС пред това да приеме бежанци

Правителството на Полша е готово да понесе наказание от Европейския съюз заради отказа си да приеме бежанци, но никога няма да склони на процедура по преселване на мигранти на територията на страната, заяви министърът на вътрешните работи Мариуш Блашчак, цитиран от ТАСС и от БТА.

"Помним какво стана в Западна Европа, помним атентатите. Помним, че всичко започна с относително малобройни мюсюлмански групи, които сега станаха многобройни", каза Блашчак в интервю за полското държавно радио.

Така той коментира вчерашното изказване на еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос на заседание на Европейския парламент в Страсбург. Аврамопулос предупреди, че Европейската комисия ще започне процедура срещу Полша и Унгария, ако те до края на юни не изпълнят задълженията си по приемане и настаняване на бежанци в съответствие с договорените от страните на ЕС квоти. Тази процедура може да доведе до съдебно производство срещу страните и налагане на глоба.

Блашчак посочи, че принудителното преселване на бежанци само ще влоши нещата, защото трафикантите на хора ще разширят криминалните си дейности, а това ще изложи на риск живота и здравето на хората, опитващи се да стигнат до Европа.

Когато встъпи в длъжност през 2015 г., полското правителство отмени решението на предишния кабинет, съгласно което страната се ангажира да приеме около 10 000 бежанци, припомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?