Полша с правителство на малцинството

Полша с правителство на малцинството

В Полша консервативно правителство на малцинството официално положи клетва пред президента Александър Квашневски, предаде в понеделник ББС. То е сформирано от партията "Право и справедливост".

Премиерът Кажимеж Марчинкевич предложи състава на своя кабинет след провала на преговорите за коалиция на мнозинството, които блокираха заради разпределението на министерствата.

Роденият във Франция дипломат Стефан Мелер, който досега бе посланик в Русия, е новият министър на външните работи, докато вътрешното министерство се поема от Людвик Дорн. Министерството на отбраната се оглавява от Радослав Шикорски. Той има образование от Оксфорд и в предишни консервативни правителства е бил заместник-министър на отбраната и на външните работи. За министър на финансите бе назначена Тереса Любинска, декан на факултета по финанси към университета в Шчечин. Правосъдието пое Збигнев Жобро. Гражина Геншицка е министър за развитието.

Партията “Право и справедливост” участваше в президентските и парламентарните избори с намерението да състави коалиция с либералната партия Гражданска платформа, но лидерът на останалата втора политическа сила Доналд Туск се оттегли от преговорите, защото “Право и справедливост” не е спазила уговорката да отстъпи поста на председател на парламента.

Още от Свят