Полски евродепутати искат още санкции срещу Русия

Полски евродепутати настояват за нови санкции срещу Русия с изпреварващо действие. Това пише "Независимая газета", цитиран от БТА.

Зам.-председателят на Европарламента Ришард Чарнецки предложил в полския Сейм да се ограничи конвертируемостта на рублата, да се намалят покупките на руски горива и да се въведе контрол върху транзита на руски газ за Европа.

"За противопоставяне срещу агресивните милитаристки действия на Русия трябва да се разгледат профилактични санкции. Президентът Владимир Путин трябва да знае от какво да се страхува и какво го чака", посочил евродепутатът.

Идеята да се изхвърли рублата от международния финансов оборот няма никакви перспективи, реагирал председателят на руския парламент Сергей Наришкин. Подобни изявления издават "степента на безотговорност на техния автор" и "нивото на интелектуалните му възможности", коментирал той.

Дори ако ЕС се вслуша в думите на Чарнецки и успее технически да ограничи конвертирумостта на рублата, щетите за Русия ще бъдат минимални, тъй като рублата бездруго не се използва никъде другаде, отбелязва експертът по международна търговия Александър Кнобел.

Според колегата му Алексей Портански обаче това може да възпрепятства усилията на Москва да направи рублата абсолютно конвертируема.

Чарнецки "малко прегря темата", смята политологът Никита Маслеников. Едри бизнесмени в редица страни вече приканват правителствата си да уредят мирно украинския конфликт и да не нагнетяват нещата още повече. И бизнесинициативите в този дух само ще се множат. А предложенията на Чарнецки ще предизвикат само смях в кулоарите и ще бъдат оставени без внимание, прогнозира наблюдателят.

Споделяне

Още от Свят