Полският премиер отрече пред съда участие в корупционен скандал

Полският пример Лешек Милер отрече да е бил замесен по някакъв начин в схемата за оказване на натиск върху една от най-големите в страната медийни групировки , предаде Асошиейтед прес.

Милер се яви днес като свидетел на процеса за корупция срещу полския киномагнат Лев Ривин, един от продуцентите на филмите "Списъкът на Шиндлер" и "Пианистът", бивш президент на Канал плюс Полша. Той е съден за това, че през юли 2002 г. е поискал 17,5 милиона долара от медийната групировка Агора в замяна на поправка в законопроект, която би позволила на полския медиен гигант да стане собственик на частен телевизионен канал.

Прокурорите смятат, че Ривин е поискал близо 18 млн. долара, след като е казал на редактора, че действа със знанието на премиера Лешек Милер.

Милер каза пред съда във Варшава, че никога не е изпращал Ривин с подобна мисия, както и че е изненадан от предположенията, че има нещо общо със случая.

Според Милер твърденията за ролята му в искането на подкуп са "научна фантастика".

Ако бъде признат за виновен, Ривин може да получи до три години затвор. Обвиняемият отрече да е искал подкуп, отрече и да е твърдял, че действа от името на премиера.

Скандалът по обвиненията в корупция се отрази сериозно както на правителството, така и на Милер, чието политическо бъдеще изглежда все по-несигурно.

Доверието към кабинета падна до 10 %, с което то държи рекорд по непопулярност сред правителствата след падането на комунизма в Полша.

На този фон не е изключено дясно -центристката опозиция да измести от властта левия политически алианс на Милер на изборите догодина.

В опит да спаси положението, тази седмица премиерът обяви, че напуска председателския пост на партията си. Ходът обаче може да не оправдае надеждите, защото член на кабинета вече каза, че Милер е трябвало да стори това по-рано, предаде Би Би Си.

Според него партията е разделена по въпроса дали Милер трябва да остане на премиерския пост.

Такава смяна обаче изглежда малко вероятна точно преди присъединяването на Полша към ЕС през май.

Но ако рейтингът на Милер продължи да пада, управляващите социалдемократи могат да се решат на подобен ход като последна надежда.

Споделяне

Още от Свят