Полският премиер счита Русия за най-големия враг на страната си

Матеуш Моравецки

Към днешна дата Русия е най-голямата заплаха за Полша, заяви министър-председателят Матеуш Моравецки в интервю за сп. "Политико".

През изданието полският премиер говори и по темата за проекта на газопровода "Северен поток 2".

"Въпреки че според Германия това не е бизнес проект, Северен поток-2 ще свързва Русия и Германия", изтъкна Моравецки и добави, че в резултат на проекта украинските газопроводи, през които руския петрол се транспортира до Западна Европа, ще станат излишни.

"И какво ще стане тогава в случай на война в Донбас, където руската армия е на територията на Украйна? Разбира се, няма как да знаем, но е по-добре да има втора и трета отбранителна линия, отколкото да остане без този вид оръжие", каза още премиерът.

БГНЕС припомня, че в събота държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън подкрепи Полша в позицията ѝ срещу проекта за газопровода "Северен поток 2". Той изрази опасенията си, че Русия може "да използва инструментите на енергетиката за политически цели".

"Както Полша, САЩ също са против газопровода "Северен поток 2". Смятаме, че той подкопава енергийната сигурност и стабилност на Европа. Освен това той дава на Русия още един инструмент по отношение на възможността да използва енергетиката за политически цени", каза Тилърсън на пресконференция в Полша.

Споделяне

Още от Европа