Полското правителство осъди расизма, но защити националистите

Полското правителство осъди расизма, но защити националистите

Полското външно министерство заяви, че осъжда остро расистките, антисемитските и ксенофобските идеи, но настоя, че походът на националисти във Варшава през уикенда е бил до голяма степен израз на патриотични ценности, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството каза, че походът в събота в Деня на независимостта е бил "голямо празненство на поляци, различаващи се по своите възгледи, но обединени от общите идеали за свобода и лоялност към независимата държава".

Походът беше организиран от групи, които водят началото си от радикални антисемитски националистически движения отпреди Втората световна война, посочва АП.

 

Близо 60 хиляди души, включително цели семейства с децата си и възрастни хора участваха в него.

 

Но имаше и младежи, които издигаха плакати с послания: "Бяла Европа на братски нации". Някои от тях носеха келтски кръст, символ на привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса.

Израелското външно министерство определи похода като "опасна проява на екстремистки и расистки елементи". Говорителят на ведомството Емануел Нахшон заяви, че Израел се надява полските власти да вземат мерки срещу организаторите. "Историята ни учи, че трябва да се действа бързо и решително срещу проявите на расистка омраза", подчерта той.

Полското външно министерство обаче отвърна, че не е справедливо да се слага етикет на похода въз основа на някои "случайни" прояви. Подчертавайки неодобрението си на екстремизма, министерството припомни, че се е противопоставило на визита в Полша на Ричард Спенсър, водещия американски супремасист.

Предвиждаше се Спенсър да участва в конференция във Варшава ден преди похода, но външното министерство обяви, че той не е желан в страната, съобщи АП.

Споделяне

Още от Европа