Поляците казаха "да" на членството в ЕС

Частични резултати от полския референдум за присъединяване към Европейския съюз показват, че над 76 процента от гласувалите са дали отговор в полза на членството.

Данните предизвикаха сцени на ликуване в офисите на полския премиер и президент, съобщи Би Би Си. Президентът Александър Квашниевски каза, че вотът означава завръщане на полския народ в европейското семейство. Председателят на Европейската комисия Романо Проди приветства резултата като повратна точка в европейската история. Полша е най-голямата страна от 10-те държави, които се очаква да се присъединят към ЕС следващата година.

В допитването са участвали 57 процента от имащите право на глас. За признаване на допитването беше необходимо участието на 50 процента от имащите право на глас.

За влизане на страната в ЕС гласуваха 76,87 процента от участниците, а против - 23,13 на сто от гласувалите. Тези данни бяха разпространени неофициално в понеделник от Централната избирателна комисия на Полша на базата на обработени 95 на сто от бюлетините от районните комисии и по Интернет. Официалните резултати от референдума ще бъдат обявени вечерта.

В събота - първия ден от референдума - да гласуват отидоха едва малко повече от 17 на сто от регистрираните избиратели. Очакванията, че по-голямата част от хората ще дадат гласа си в неделя след църковната служба, се оправдаха.

Поляците трябваше да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Господине/госпожо, съгласни ли сте с присъединяването на Република Полша към Европейския съюз?"

В проевропейската кампания на правителството преди референдума се включиха роденият в Полша папа Йоан-Павел Втори, британският премиер Тони Блеър и германският канцлер Герхард Шрьодер, припомня Ройтерс.

Организацията на референдума струва на страната около 85 милиона злоти (22 милиона щатски долара).

Президентът Георги Първанов изпрати поздравление до полския си колега Александър Квашневски по повод приключилия референдум.

Сигурен съм, че познала цената на солидарността и приятелството, Полша ще продължи да подкрепя България в нейните усилия за присъединяване към ЕС през 2007 г. Надявам се скоро да бъдем не само две приятелски страни, но и равноправни партньори в най-големия политически и икономически съюз, в който скоро ще се превърне разширеният Европейски съюз, посочва президентът Първанов.

Споделяне

Още от Свят