Поляците не са искали смяна на командира ни в Кербала

Подп. Наско Люцканов, бивш командир на втория български батальон в Кербала, заяви пред БНР, че не е влизал в конфликти нито с полското, нито с американското военно командване в Кербала. Проблеми със своите подчинени в Кербала също не е имал. Той се връща с чиста съвест и не се чувства нито гузен, нито виновен.

За смяната си като командир в Ирак научил от Би Ти Ви и му е необходимо време да осмисли случилото се.

Официалната версия на военните за отзоваването на Люцканов месец след пристигането му в Кербала е, че не знае английски и по този начин не може да комуникира с полското и американското командване. Неофициалната е, че имал тежък характер.

В процеса на работа в контингента се е оказало, че липсата на знания по английски език е създала проблеми в комуникацията - както на ниво американско и полско командване, така и на ниво преки контакти с местното население. Това е действителната причина за смяната на командира на втория батальон, каза министърът на отбраната Николай Свинаров пред Дарик радио. Запитан дали е бил направен компромис с изпращането н Люцканов, министърът обясни, че заради липсата на други доброволни кандидати да ръководят батальона е можело да се провали нашето участие и мисията.

Поляците отричат да са искали смяната

От Генералния щаб на полската армия и командването на многонационалната дивизия в Кербала обаче отричат смяната на командира на българския батальон да е под полски натиск, каквито версии се появиха.

Полският Генщаб опровергава в. "Труд"

"Генералният щаб на Полската войска и командването на Многонационалната дивизия от Стабилизиращите сили Център-Юг никога не са се намесвали по лични кадрови въпроси в националните контингенти от състава на дивизията, защото това е от компетенциите на отделните страни". Това се казва в комюнике на говорителя на началник щаба на полските въоръжени сили полк. Зджислав Гнятовски.

още

Не е наша работа да имаме претенции към съюзническите национални командвания, каза за БНР говорителят на полския генерален щаб полк. Назовски. Нито за отстраняване сме молили, нито давление сме оказвали, от сътрудничеството с командващ Люцканов бяхме напълно удовлетворени, заявява говорителят на многонационалната дивизия в Кербала.

Анонимни анализатори от Генералния щаб обявиха вчера пред БНР, че е възможно в близките дни да има нови инциденти в Кербала, като рискът за българския контингент се увеличавал заради смяната на командира. Прогнозата за нови инциденти се основавала на анализ на обстановката в Ирак и зоната за отговорност на българския контингент. Такъв анализ в Генщаба не можаха да направят на предупрежденията за заплахи преди атентата срещу първия батальон на 27 декември м.г. и се стигна до гибелта на петима българи.

По повод на тези анонимни прогнози, военният министър Николай Свинаров заяви, че познава официалната информация на Генералния щаб и за такива "източници" не е чувал.

Надяваме се, че тази смяна беше навременна, каза министър Свинаров и отбеляза: изпълнението на задачата с командир Люцканов все пак не доведе до фатални последици.

Свинаров отхвърли и анонимните твърдения на Генщаба, че заради военната реформа в българската армия липсва кадрова политика, прицелени в него - според закона за отбраната и въоръжените сили тя е задължение на министъра на отбраната.

Изпращането на Люцканов е още едно потвърждение за необходимостта българската армия да премине към всички стандарти на армиите на държавите-членки на НАТО и да отпадне принципът на доброволност, или да бъде изнесен към момента на подписване на договор за кадрова военна служба и да имаме готови формирования, които в кратък срок на подготовка, съобразно конкретна мисия, да могат да поемат своите задачи, заяви Свинаров.

През последните 2 години са съкратени около 15 000 кадрови военнослужещи и въпреки това България десетократно увеличи участието си в мисии за последните две години и половина.

Реформата е тежка, реформата е постоянна. За щастие, настъпват позитивните етапи на тази реформа, заключи министър Свинаров.

Люцканов е изпратен с подписа на Свинаров, но предложен от ГЩ

Пресаташето на министерството на отбраната Румяна Стругарова заяви пред Mediapool, че от полска страна не е правено искане за отзоваване на Люцканов - нито по официални, нито по неофициални канали.

На въпрос чий подпис стои под документа, с който Наско Люцканов е одобрен за командир на втория батальон, Румяна Стругарова каза:

"Крайният подпис на всички решения, които излизат от министерството на отбраната, слага министърът. Но кадровият подбор, подготовката, изборът на командващ състав, се прави от върховното военно командване - в случая като първи етап е Главният щаб на сухопътни войски, след това - и Генералният щаб. Това, което е било предложено като състав на контингента, като състав на командния му апарат, е дошло по линия на Генералния щаб. Крайният подпис е на министъра, но пак ви казвам - военната експертиза е отделена от политическото решение".

На въпрос не е ли можело да се прецени предварително, че Люцканов не е подходящ, Румяна Стругарова каза: " Вероятно е можело да се прецени, сигурно са надделели съображения, че той има други качества, които са ценни и полезни там и че с прикачването към него на преводач, ще може да поеме и чисто комуникационните функции, които безспорно са много важни обаче, на един командир. Явно, че е направена преценка, която на място не се е оказала вярна".

По повод твърденията, че на подполковник Люцканов му липсвала дипломатичност, Стругарова обясни, че това е "следствие от езиковия проблем".

Нов полско - български спор

В същото време България отново е на дневен ред в полските медии, и то отново с проблеми в междусъюзническите отношения.

Днес полският в. "Газета виборча" излиза със заглавие"Загадъчно отстраняване на командващия българския контингент в Ирак" и подзаглавие "По мнение на български медии полковник Наско Люцканов е отзован под натиска на поляците. Нашето командване отрича".

"Критикуват поляците" е заглавие в "Жича Варшаве", с подзаглавие "Мисията в Ирак - нов полско-български спор?". Вестникът отбелязва, че това не е първи случай на разногласия между българите и полското командване в Ирак.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?