Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Помощи за имигрантите от ЕС само след 4 години престой на Острова

Планът ще изисква промени в договорите на ЕС

0 коментара
дейвид Камерън

Великобритания ще постави като условие за оставането си в ЕС изискването имигранти от страните членки да чакат най-малко 4 г., преди да получат право да кандидатстват за социални помощи като данъчен кредит или социални жилища., обяви в петък британският премиер Дейвид Камерън в реч във фабрика в Централна Англия..

Той подчерта, че това е "абсолютно изискване", от което Лондон няма да се откаже в преговорите, с които консерваторите искат да предоговорят условията за членство на страната в Евросъюза.

Така сегашните управляващи в Лондон искат да покажат, че поемат "твърд курс" по въпросите на имиграцията, за да спрат възхода на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Предлаганите ограничения имат за цел също така да заглушат призивите, надигащи се в самата партия на Камерън, за излизане на Великобритания от ЕС.

Камерън се опита да отхвърли тези призиви, като даде силна подкрепа за преимуществата от членството, особено за принципа на свободата за граждани на ЕС да се заселват където искат в съюза. "Не искаме да унищожаваме този принцип или да го обръщаме с главата надолу", подчерта той.

Камерън са отказа от предишните си предложения за въвеждане на тавани за имигранти страна по страна или за "извънредна спирачка" за цялостния брой имигранти от ЕС, както и от заплахата за изгонване на граждани от ЕС, ако те не си намерят работа до 6 месеца след пристигането си на Острова.

Камерън, цитиран от Франс прес, призна, че планът му за ограничаване на притока на имигранти от ЕС в неговата страна ще изисква промени в договорите на ЕС. Той обаче изрази увереност, че ще успее да постигне това в преговорите с Брюксел.

Британската статистическата служба съобщи вчера за 39 процента ръст на нетната миграция между юни 2013 и юни 2014 г. , като над половината от 583 хиляди новопристигнали са от 27-те страни партньори от ЕС. Данните показват 40 процента ръст на нетната миграция от предходната година.

През последната година във Великобритания са емигрирали 32 000 граждани на Румъния и България, докато година по-рано броят им е бил 18 000.

Премиерът Дейвид Камерън понесе удар в кампанията си за преизбиране, след като обеща на намали имиграцията във Великобритания, но не успя да го постигне.

ЕК ще обсъди предложенията спокойно и е против злоупотреби със социалните системи

Европейската комисия заяви, че предложенията на британския премиер Дейвид Камерън за ограничаване на социалните плащания за имигранти от други страни на ЕС ще бъдат обсъдени спокойно и допълни, че е право на националните парламенти да приемат мерки срещу злоупотреби със социалните системи, предаде Ройтерс.

Говорител на комисията заяви на брифинг, че идеите на Великобритания са част от дебатите и трябва да бъдат обсъдени спокойно и внимателно, без излишно драматизиране.

Жан-Клод Юнкер следи отблизо всичко това, каза говорителят Маргаритис Скинас и добави, че председателят на ЕК е разговарял с премиера Дейвид Камерън, преди той да обяви предложенията си за имиграцията.

Говорителят отказа да коментира дали британските предложения са в съответствие с европейските регламенти.

Даниел Митов: Предложенията пораждат съмнения

Българският министър на външните работи Даниел Митов е провел телефонен разговор с британския държавен министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън по повод представените идеи на британското правителство, съобщиха по-късно в петък от Министерството на външните работи.

Проявявайки разбиране към вътрешно-политическата ситуация във Великобритания, българската страна поддържа позицията, изразена и от ЕК, че правото на свободно движение е едно от най-важните индивидуални права на гражданите на ЕС и един от основните принципи, на които се основава Съюзът. Съществуващото европейско законодателство предоставя достатъчно механизми за ограничаване на случаите на злоупотреби и измами с правото на свободно движение.

Част от представените днес предложения за изменения в областта на свободното движение на работна сила пораждат известни съмнения по отношение на тяхната съвместимост с принципа на недискриминация между гражданите на ЕС. В същото време разбираме, че предстои те да бъдат превърнати в конкретни законодателни и административни мерки и по-точна оценка за тяхната съвместимост с правото на ЕС, ще бъде възможна едва на този етап, се посочва в съобщението.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.