Помощник-военният аташе на Венецуела в ООН премина на страната на Гуайдо

Помощник-военният аташе на Венецуела в ООН, полковник Педро Чиринос

Помощник-военният аташе на Венецуела в ООН, полковник Педро Чиринос, заяви във видеозапис в социалните медии, че признава опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на страната, засилвайки натиска върху президента Николас Мадуро, предаде Ройтерс.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън приветства решението на Чиринос. "Той предпочете демокрацията за венецуелците пред тиранията на Мадуро", написа Болтън в Туитър.

Във видеозапис, споделен от Болтън в Туитър, Чиринос се представя, облечен във военна униформа и застанал пред знамената на Венецуела и ООН. Той нарича правителството на Мадуро "незаконно съставено" и заявява, че признава, подкрепя и се подчинява на "преходното правителство, ръководено от президента Хуан Гуайдо".

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че не му е известно мисията на Венецуела в ООН да е уведомявала за промени в делегацията ѝ.

САЩ и десетки други страни открито подкрепиха Гуайдо, който миналия месец се позова на конституционни разпоредби, за да поеме временно президентски пост, след като обяви преизбирането на Мадуро на изборите миналата година за незаконно.

Мадуро е подкрепян от няколко страни, сред които Русия и Китай, и контролира държавните институции на страната, включително силите за сигурност.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?