Помощта за тока на малките фирми е за сметка на ЕРП-тата

Помощта за тока на малките фирми е за сметка на ЕРП-тата

Планираните от правителството и енергийния регулатор мерки в помощ на малките фирми, които не са избрали търговец на ток на свободния пазар, а са останали при доставчик на последна инстанция (ДПИ), ще са слабо облекчение за дребния бизнес, но ще източат финансов ресурс от ДПИ, каквито са собствениците на електроразпределителните мрежи и на обществените доставчици на ток ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про".

Такъв е изводът на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) по повод предложените от правителството и енергийния регулатор промени в методиката за образуването на цените на доставчиците последна инстанции, които принципно са по-високи от тези на борсата на ток. Причината е, че ДПИ никога не могат да знаят дали трябва да доставят на нов клиент енергия и така не могат добре да си правят балансите и са принудени също да купуват на по-високи цени. Тарифите на ДПИ трябва да имат дисциплиниращ ефект и фирмите да не остават при тях, а да си сключват договор с търговец. Въпреки това 41 на сто от небитовите клиенти, които трябваше от 1 юли 2021 г. да са на свободния пазар, всъщност са на ДПИ, което и налага приемането на компенсации и за тях.

Според обявеното от правителството намерение, от ноември 2021 г. до края на януари 2022 г. малките фирми ще плащат между 15 и 30 лв. по-малко за мегаватчас използвана електроенергия. Промените в методиката вече бяха обсъдени на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране миналия петък

Анализът на Института за енергиен мениджмънт сочи, че временната мярка ще има минимален ценови ефект за клиентите за сметка на сериозен финансов риск за енергийните компании и внасяне на допълнителна нестабилност в енергийния сектор.

По същество, подходът на работната група на КЕВР залага на силно орязване на приходите на ДПИ лицензиантите, като основна мярка за намаляване на цените за небитовите клиенти - частни, държавни и общински компании и бюджетни структури - получаващи електроснабдяване от този вид доставчици.

По официални данни на КЕВР, от ДПИ се снабдяват 256 хиляди небитови потребители на ниско напрежение, които не са си намерили търговец на свободен пазар, и сега за тях се отклоняват средства от доставчиците, посочват от ИЕМ.

Това става чрез слагането на таван временно на компонентата за дейността "доставка на електрическа енергия от ДПИ", която е независим от техните разходи. Таванът ще е 5 на сто, но не повече от 10 лв./МВт. "Заедно с това, променя се и формулата за изчисляване на цената на ДПИ като съотношението цена на пазара ден напред и цената за недостиг на балансиращия пазар (която е по-високата – б. ред.) се променя от 80:20 на 90:10. По този начин допълнително се опорочава функцията на доставчика от последна инстанция, тъй като се създава нов сегмент с регулирани цени", заявяват от ИЕМ.

"В резултат, клиентите няма да заплащат реалните разходи за покупка и балансиране на енергия, а разликата между разходи и приходи ще се покрива от ДПИ лицензиантите, които вече ще имат и граница на приходите си. Всичко това се случва, след като от това лято ДПИ лицензиантите са принудени да реализират неимоверно повече разходи за обслужването на рязко увеличения брой малки стопански и бюджетни клиенти, които не си намериха доставчик от свободен пазар и бяха служебно прехвърлени на ДПИ по силата на действащите правила", отбелязва се още в анализа на енергийните експерти.

Според тях за 2/3 от клиентите на ДПИ облекчението ще е едва 1-2 лв. месечно, тъй като потреблението на тези фирми е колкото на средностатистическо домакинство.

"Цената за този минимален ефект, който не решава генералния проблем с високите цени на електроенергията, обаче, ще бъде програмиран дефицит в приходите на ДПИ компаниите. Този дефицит ще засегне не само тяхната финансова стабилност, но и ролята им на "спешна помощ" в българската енергетика", предупреждават от института.

В анализа се отбелязва още, че независимо от промяната в цената, предложена от КЕВР, мнозинството клиенти на ДПИ (особено общинските и ВиК дружествата) отдавна изпитват затруднения да си покриват месечните разходи за електроенергия и това също се отразява на финансовото състояние на ДПИ лицензиантите.

"Безспорно трябва да се намерят механизми да се намали финансовата тежест за небитовите клиенти (особено като се има предвид бъдещото излизане на битовите потребители на пазара и фактът, че отново може да се изпадне в подобна ситуация), но тези механизми не трябва да са за сметка на който и да било друг участник в енергийния пазар – било то частна или държавна компания. И вероятно е време държавата да отговори на въпроса защо липсваше ясна, продължителна и насочена информационна кампания към малкия бизнес, вместо да се търси начин как един проблем да се прехвърля от болната на здравата глава", посочват още от Института за енергиен мениджмънт.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес