Поне 33-ма загинали за ден при няколко атентата в Ирак

При серия от нападения предимно срещу шиитски квартали на Багдад загинаха 33 души и бяха ранени 70, съобщи Франс прес в сряда. За момента никой не е поел отговорност за атентатите, но бунтовници, близки до сунитската мрежа Ал Каида, обикновено извършват координирани нападения срещу шиити, които според тях са вероотстъпници.

Парализирането на политическия апарат, предизвикано до голяма степен от разногласията между сунити и шиити, свързано и с ендемична корупция и провал на публичните услуги, допринасят за подхранването на нестабилността в страната, коментира агенцията.

Най-малко осем експлозии, сред които седем атентата с коли бомби, бяха извършени тази сутрин в кварталите Карада, Шааб и Садрия, съобщават медицински лица и служители по сигурността.

При друго нападение в кюрдски град в провинция Сулеймания (иракски Кюрдистан) въоръжени лица убиха началника на охраната на иракския президент Джалал Талабани, съобщи говорител на полицията. Трима мъже са нахлули в дома на полковник Саруат Рашид и са го застреляли с три куршума в главата пред очите на съпругата му, уточни говорителят.

Иракският президент от близо година се намира в Германия, където се възстановява след претърпян инсулт. Рашид, който е телохранител на Талабани от 1994 година, скоро трябвало да замине за Германия, за да се види с него.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?