Понеделник – ден на секретните дела

Понеделник – ден на секретните дела
Три съдебни дела от висок обществен интерес бяха гледани в понеделник от различни съдилища и макар да са по коренно различни казуси, всички те се оказаха обединени по признак секретност.

Първо съдът в Кюстендил засекрети делото срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов заради използваните в разследването специални разузнавателни средства. Малко по-късно стана ясно, че магистратите в Благоевград са отложили делото срещу Манчо Панюков, който уби двете си деца и запали семейната си къща. Причина за отлагането стана липсата на достъп до класифицирана информация на съдебните заседатели. А в късния следобед във Велико Търново при закрити врата започна делото за бруталното убийство на студента Мартин Борилски в Париж.

Доживотни присъди

Роднините на Борилски поискаха доживотни присъди за подсъдимите Георги Желязков и Стоян Стоичков. Преди това съдът не прие искането за отвод на състава, предявен от частните обвинители, които се притесняват от пристрастност, и реши делото да се гледа при закрити врата, поради наличие на материали, съдържащи класифицирана информация.

Очаква се през януари 2010 г. във Франция да започне паралелно дело за убийството на Борилски. Според общностното право на ЕС при провеждане на паралелни процеси в две различни страни по един и същи казус в сила влиза присъдата, която е произнесена първа. Съдът в държавата, в която процесът още не е приключил, е задължен да го прекрати и да приеме вече взетото решение.

Предвид мудността на българското правораздаване има голяма вероятност България да приеме френската присъда по казуса.

Вече стана ясно, че майката на Мартин Борилски, която е частен обвинител по делото, е решила да съсредоточи усилия си върху решаването на казуса във Франция.

Първото заседание на възобновения процес във Великотърновския апелативен съд бе отложен именно по нейна молба с мотива, че адвокатът ѝ е във Франция, където се занимава със същия случай.

Ако Апелативният съд в Париж произнесе осъдителна присъдата и тя бъде потвърдена от по-горната инстанция, двамата обвиняеми ще трябва да изтърпят наказанията си във френски затвор. Общностното право на ЕС и двустранните договори дават възможност при изрична молба от осъдените, те да бъдат върнати в България.

24-годишният Мартин Борилски бе убит на 18 юли 2000 г. в квартирата си в Париж. За убийството са обвинени Георги Желязков и Стоян Стоичков от Варна. Те вече бяха оправдани от Шуменския окръжен съд и от Апелативния съд във Велико Търново.

След остър натиск от страна на Франция и проверка от страна на българския съдебен инспекторат, който заключи, че делото е било водено от подсъдимите, а не от съда, през май т.г. Върховният касационен съд (ВКС) отмени оправдателните присъди.

ВКС посочи, че са открити множество противоречия, липса на мотиви и процесуални нарушения в предходните съдебни решения. Така делото бе върнато за ново разглеждане от нов състав на Апелативния съд във Велико Търново.

Междувременно Франция обяви, че ще има паралелен процес по този случай. Това решение бе взето след като страната реагира остро на издадените оправдателни присъди.

На местопрестъплението френските криминалисти откриха множество веществени доказателства - косми в ръцете на убития, парчета кожа под ноктите му, окървавени чужди дрехи, както и многобройни следи от ДНК - които посочват като най-вероятни извършители на убийството Георги Желязков и Стоян Стоичков. Според френски експерти и медии българското правораздаване по случая е било блокирано заради протекции над подсъдимите – бащата на единия е бил зам.-шеф на следствието във Варна, а след това влиятелен адвокат.

28 свидетели

По искане на защитата съдът в Кюстендил засекрети делото срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов - братя Галеви. Без достъп на репортери до залата магистратите започнаха ударно работа. Само за няколко часа те разпитаха 28 свидетели, за да опровергаят критиките за бавното правораздаване. Доколко ползотворни са били показанията остава тайна.

Национално известното "братско" дуо и още пет лица от близкото им обкръжение са подсъдими за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда.

Благодарение на парламентарните избори Галеви излязоха от ареста, тъй като се регистрираха за участие във вота, но се разминаха с кариерата на законотворци, тъй като не събраха достатъчно гласове.

Класифицирана информация при битово убийство

В понеделник стана ясно и едно твърде странно обстоятелство. В делото срещу Манчо Панюков имало класифицирана информация. Този факт, за който няма обяснение, стана причина за отлагането на процеса. Това означа, че след възобновяването му той ще върви при закрити врата.

Проблемът е, че съдебните заседатели нямат достъп до подобни тайни и трябва да бъдат сменени.

Председателят на съдебния състав Иво Харамлийски обяснил, че по силата на Закона за защита на класифицираната информация право на достъп имат определена категория лица. Съдиите, прокурорите и адвокатите имат право на достъп, за всички останали е необходимо да преминат през специална процедура, за да получат такъв. Обикновено процедурата трае около три месеца.

От думите на магистрата стана ясно, че администрацията на съда не си е свършила работата, тъй като не е било съобразено обстоятелство, че в папките по делото има тайни, които не са за очите и ушите на част от заседателите.

За да не откриваме тепърва процедура за достъп на тези съдебни заседатели, ще бъдат назначени други, които имат такъв, заяви съдия Харамлийски.

Новият съдебен състав ще трябва да се произнесе и по искането на Панюков за съкратен съдебен процес. При такъв сценарий Панюков може да се размина с най-тежкото наказание за неговото престъпление – доживотен затвор без право на замяна и да получи или доживотен затвор, или 30 години лишаване от свобода.

Споделяне

Още от България