Попова гони членове на ВСС от заседания, а Цветанов ги уволнява

Попова гони членове на ВСС от заседания, а Цветанов ги уволнява

Министърът на вътрешните работи се размина с министъра на правосъдието по въпроса какви да са последствията за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), които не издържат теста на спецслужбите за достъп до класифицирана информация. Маргарита Попова смята, че ненадеждните кадровици на съдебната власт ще трябва да бъдат отстранявани от заседанията, на които се обсъждат секретни данни, докато Цветан Цветан е твърдо убеден, че на тези висши магистрати трябва да им се посочи вратата.

Задължението членовете на ВСС да минат през проверка за допуск залегна в обявения от Министерство на правосъдието преди ден проект за промени в Закона за съдебната власт. Управляващите прибегнаха до този ход, след като т.нар правителство на съдебната власт не се поддаде на натиска и отказа да мине доброволно през проверките на службите. Аргументът на ВСС е, че това е намеса в работата на независимата съдебна система и освен това, че членовете на съвета като магистрати имат такъв достъп по право.

Цветан Цветанов обаче смята, че само една такава проверка ще докаже дали членовете на ВСС са "рожби на Октопода" или не.

"Тези, които не добият право на допуск в системата на МВР, се освобождават от заеманите от тях длъжности. Естествено, че трябва да има същите последствия за всички служители в държавната администрация, които загубят правото на допуск до класифицирана информация", коментира в петък Цветанов пред репортери.

В проекта за промени обаче е предвидено, че тези, които не получат допуск, няма да участват в заседанията, на които се обсъждат секретни данни, каквато е и тезата на правосъдния министър Маргарита Попова.

"Ако се приемат поправките в Закона за съдебната власт, предложени от Министерството на правосъдието, членове на ВСС, които нямат допуск до класифицирана информация, няма да могат да участват в заседания, където се обсъждат казуси с такава информация", заяви Попова пред БНР.

Вътрешният министър не поиска да коментира крайно любопитните разговори между задържания за подкуп съдия Петър Сантиров и следователя Петьо Петров в скандала, който осигури арест и за бившия военен министър Николай Цонев.

Преди два дни при разглеждането на мерките им за неотклонение съдия Мирослава Тодорова цитира записи от СРС-та между Сантиров и Петров. В тях първият заявява, че е подслушван покрай съдията от ВАС Панайот Генков, срещу който се водела проверка. Сантиров обяснява на Попов, че покрай Панайот Генков са "закачени" 20 съдии и 15 прокурори, които бил в телефонния му указател.

Вътрешният министър нито потвърди, нито отрече достоверна ли е информацията на Сантиров за подслушванията и отказа да каже извършил ли е престъпление Панайот Генков, за да му се контролират разговорите.

"Не бих коментирал неща, които са в съответствие със закона, а и не бих искал да бъда човекът, който да изнася класифицирана информация, за когото и да било. Много са представителите, както на правоохранителната система, така и на правораздавателната, които са обект на разследване", заяви Цветанов.

"Теми, свързани със специални разузнавателни средства, не бих искал да коментирам, но ви уверявам, че те са подписани по надлежния ред за всички, които прекрачват рамките на закона", добави министърът.

Той направи коментарите си след като тържествено откри новата сграда на Трето районно управление на СДВР. Първата копка за сградата бе направена от предшественика му Михаил Миков, а Цветанов не пропусна да му благодари, че е осигурил 5 млн. лева от излишъка за новите сгради на Второ и Трето РПУ в столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от България