Поправките за концесиите заради летище София влизат в парламента

Поправките за концесиите заради летище София влизат в парламента

Поправките в Закона за концесиите, които се предприемат, за да мине процедурата за отдаване на частен оператор на летище София, са одобрени в сряда от правителството и предстои да бъдат внесени за одобрение в парламента.

Измененията прецизират текстовете за солидарната отговорност, начина на разрешаване на спорове между страните, както и основанията за недействителност на концесионния договор, посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Корекциите се предприеха, след като стана ясно, че кандидатите да вземат на концесия столичното летище са възпрепятствани от това, че според сегашния Закона за концесиите всички участници в едно обединение-концесионер носят равна отговорност, независимо от дяловото им участие.
   
С предложените промени всеки един от участващите в групата икономически оператори ще отговаря според ресурса, който е предоставил за участие в правната форма за концесията.

Конкретизират се и текстовете за разрешаването на спорове като се елиминират възможностите за противоречиво тълкуване. По този начин се дава възможност възникналите противоречия да бъдат решавани от арбитражен съд. С друга промяна отпада възможността концесионният договор да бъде обявяван за недействителен, когато съдържанието на договора не съответства на минималното съдържание, определено в закона.

След влизането им в сила, новите промени ще се прилагат и за процедури, за които има издадено решение за откриване на процедура и няма подадени заявления или заявления и предварителни оферти, допълват от кабинета.

След поредното отлагане, новият срок за подаване на оферти за концесията на летище София е 3 април, а отварянето на предложенията е насрочено за следващия ден.

Това означава, че ако дотогава Народното събрание не одобри поправките, ще се нолиже още една отсрочка за внасяне на офертите за аеропорта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес