Поредна отсрочка за деклариране на частните антики

Поредна отсрочка за деклариране на частните антики

Срокът, в който притежателите на антики и старинни монети трябва да ги декларират вещите, да се удължи отново. Този път с една година, предвиждат промени в закона за културното наследство, приети от правителството във вторник.
Собствениците на частни колекции трябваше да направят това до 10 април, но буквално дни по-късно стана ясно, че срокът ще се промени под натиска на големите колекционери.

Това ще е второто удължаване на декларирането на античните ценности, след като в края на 2009 г. на притежателите им бе дадена половин година отсрочка с обещанието, че ще е последна. Управляващите дори се заканиха, че каквото бъде обявено до 6 месеца ще бъде амнистирано, като след 10 април необявените предмети ще стават собственост на държавата.
Ако и сегашните изменения бъдат приети, притежателите на антики ще могат още близо година да се възползват от по-облекчени правила за признаване на собствеността върху ценностите. Те ще могат да предявяват правото си на собственост с доста широк кръг документи - разписки, декларации за наследство и др.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?