В деня на пристигането на наблюдатели от ООН

Поредни ожесточени сражения избухнаха в Сирия

Поредни ожесточени сражения избухнаха в Сирия

Поредни сериозни сражения избухнаха в сирийската провинция Алепо в неделя, когато се очаква пристигането на първите наблюдатели на ООН, след като преди ден бе приета първата резолюция на Съвета за сигурност по отношение на сблъсъците, предаде Франс прес.

Междувременно вече втори ден силите  за сигурност на президента Башар Асад подлагат на постоянен обстрел части от град Хомс, който се превърна в основна крепост на бунтовниците.

Според сирийски правозащитници обстрелът е насочен основно по квартала Халдие, като там падали средно по три снаряда в минута. Снаряди падали и в квартала Баяда. И двата обстрелвани квартала са в ръцете на бунтовниците. Армията контролира 70 процента от Хомс.

От влизането в сила на 12 април на прекратяването на огъня в Сирия досега са загинали 32 души, повечето от които сцивилни. В събота Съветът за сигурност на ООН одобри резолюция за изпращането на международни наблюдатели в Сирия.

В документа се посочва, че сирийските власти трябва да осигурят безпрепятствено придвижване на наблюдателите в страната и възможност да разпитват всеки, когото пожелаят.

По последни данни на ООН заради конфликта около един милион жители на Сирия са потърсили убежище в съседните страни.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?