Поредно убийство излезе от графата “разкрити”

След пет години затвор бивш военен излиза на свобода. Във вторник Софийският градски оправда Йордан Колев, обвинен за убийството на аптекарката Христомира Атанасова в София, за взрива на два автомобила в Ловеч и на бензиностанция в Троян. Невинен е и т. нар. помагач на Колев – Минчо Павлев.

Присъдата вади от графата “разкрити” поредния случай, пълнил статистиките на правоохранителните органи, и напомня, че разследването в България е под всякакво критика, а обвиненията на прокуратурата мъчно издържат в съда.

След като научи съдебното решение, Колев отказа коментар пред журналисти с мотива, че не би говорил пред средства за “масова манипулация”. Все пак от думите му стана ясно, че смята да си търси правата. Той може да предяви иск за обезщетение за прекараните години зад решетките, след като делото мине поне през всички съдебни инстанции.

Първоинстанционният съд напълно отхвърли твърденията на прокуратурата, които според защитата са основани само на косвени доказателства. Въпреки това обаче обвинителят уверено заяви, че ще протестира срещу съдебното решение пред апелативния съд.

Христомира Атанасова бе взривена в колата си на 9 октомври 2002 г. в София. Бомбата е била поставена под седалката от външната страна на автомобила ѝ “Рено 5” и гръмна на улица “Иван Шишман” пред 7-ма гимназия, в непосредствена близост от кабинетите на тогавашното политическо и професионално ръководство на МВР.  

След убийството на Атанасова, полицията откри в сейф на името на майка ѝ 90 хил. долара, 250 хил. лв, злато и други ценности, за които се предполагаше,че имат пряка връзка със случая.

Като поръчител на убийството криминалистите посочват покойния вече Марио Иванов – Боксьора от Плевен, спряган за сводник. Според някои от тиражираните версии взривът бил насочен към бащата на Христомира, който също е фармацевт. Един от свидетелите пък твърдеше,че а аптекарката ръководела три цеха за синтетични наркотици и се отчитала на “бивш министър-председател,  свързан с Фондация “Демокрация”. В крайна сметка обаче всички версии, предположения и твърдения, паднаха в съда.

Споделяне

Още от България