Пороите взеха жертви в Разградско и Русенско

Пороите взеха жертви в Разградско и Русенско

Втора приливна вълна заля днес следобед град Цар Калоян, предаде БТА във вторник от лудогорския град. Населението е в паника.

Осем са жертвите в страната от обилните дъждове, които паднаха в Русенска и Разградска област. Спасителните екипи откриха един от изчезналите, който е козар и е в добро състояние. Продължава издирването на още трима души.

Шест от загиналите, в това число жена и дете, са именно от Цар Калоян, Разградска област. Един мъж на 89 години е бил открит мъртъв в русенското село Нисово и се предполага, че също се е удавил. Друг мъж е загинал и от пороя в Монтана.

Местните жители в Цар Калоян обаче твърдят, че изчезналите са повече от петнадесет. Над 15 къщи са напълно сринати, а стотици са наводнени. В река Хлебаровска са затънали 6 автомобила.

В града няма електричество и вода, прекъснати са телефонните връзки. Кризисен щаб е сформиран в сградата на местното училище “Христо Ботев”, но достъпът до него е невъзможен, защото се намира отвъд реката, прекосяваща града.  

Придошлата река повлече и удави четирима души

Четирима от загиналите в Цар Калоян са били повлечени от придошлата река. Телата са открити от спасителните екипи. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) уточниха, че за едно денонощие в града са паднали 291 литра на квадратен метър по данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Количеството вода, което е паднало в района, е равно на средната полугодишна норма валежи за цялата страна.

Разрушени са язовирната стена на микроязовир “Езерче 2” и преливникът на микроязовир “Цар Калоян 3”. Прелял е и язовир “Дервента”, който се намира на около 2 км. източно от Цар Калоян. Вълната, която е дошла от язовирите, е вдигнала нивото на местната река Хлебаровска с 6 метра за 20 минути.

Двуметрова вълна е минала през село Езерче по шосето между селото и Цар Калоян и е помела хората, които са се намирали по пътя ѝ.   

Спасителите продължават да издирват още четирима души от лудогорското градче, които са в неизвестност. При благоприятни метеорологични условия ще бъде изпратен и вертолет “Кугар” на военновъздушните сили, който да се включи в издирвателните дейности, уточниха от Министерството на отбраната. В община Цар Калоян продължава да вали, уточняват от Министерството на държавната политика по бедствията и авариите (МДПБА).  

Парадоксалното е, че миналата седмица в общината заради щетите от сушата, в града бе обявено бедствено положение.

Скъсана стена на микроязовир предизвикала мощна приливна вълна

От Екоминистерството информират, че микроязовирите са сред потенциално опасните водни обекти. Причината за втората приливна вълна в градчето е именно заради разрушените стени на микроязовирите. Двата общински язовира се ползват от частни фирми, които имат издадени разрешения за ползване от Басейнова дирекция – Плевен. В документите е записано изрично, че при проблеми трябва да уведомят Гражданска защита, общината и басейновата дирекция. От басейновата дирекция в Плевен уточняват, че не са били уведомени.

На места водата в града е достигнала до нива от 40-60 см. Равнището на река Хлебаровска продължава да се покачва от дъждовете, които в късния следобед още валяха. Привечер нивото ѝ бе с 15-20 см. над допустимото. Улиците на Цар Калоян са  наводнени и затлачени с кални наноси. 

Късно снощи са били евакуирани 42-ма души от лудогорското градче, в което живеят 4 хиляди души. Сред пострадалите има и 27 румънци.

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще поеме разходите по ремонта на жилищата на хората, пострадали от наводнението в Цар Калоян, съобщи министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя обеща, че хората ще бъдат подпомогнати със строителни материали за ремонт на жилищата си. В града ще бъдат изпратени 10 фургона, които да осигурят подслон на тези, чиито къщи бяха пометени от водната вълна.

Пътят Цар Калоян - Разград е отворен, но все още е затворен пътят за Русе.

Всички кметове на населените места около реките Бели и Русенски Лом са предупредени за очаквана нова вълна. Местната власт трябва да предупреди хората, чиито къщи се намират близо до реката. Бедствено положение е обявено на територията на община Иваново. В село Нисово, Ивановска община, беше открита единствената жертва на водата в русенска област. В селото са засегнати 15 къщи, повечето от хората са евакуирани.

Последните проливни дъждове паднаха в областите Разград, Русе, Пазарджик, Монтана, Пловдив, Шумен и София, но най-тежко остава положението в Разградско.

Бедствено положение е обявено в общините Цар Калоян, Пазарджик и Иваново. Спасителните екипи в тези райони отводняват къщи и оказват помощ на населението. Навсякъде са сформирани кризисни щабове.

184 души от програмата “От социални помощи към осигуряване на заетост” са включени в спасителните дейности по отстраняване на щетите от проливните дъждове в различни райони на страната, уточниха от Министерството на труда и социалната политика. Бюрата по труда са в непрекъснат контакт с кметовете и областните управители и имат готовност да пренасочат още хора при така създадената обстановка към критичните места.

Войници от русенско поделение с четири бронетранспортьора са изпратени да помагат на населението в лудогорския град. Там се очакват да пристигнат още войници с три БТР-а от поделение в Шумен.

В Цар Калоян следобед пристигна президентът Георги Първанов и вицепремиерът и министър на държавната политика по бедствията и авариите Емел Етем.

Споделяне

Още от България