Порошенко иска да сложи край на сраженията до края на седмицата

Започнаха срещи с посланика на Русия

Порошенко иска да сложи край на сраженията до края на седмицата

Новият президент на Украйна Петро Порошенко обяви, че иска да сложи край на сраженията между силите за сигурност и проруските сепаратисти в източната част на страната до края на седмицата.

"Трябва да прекратим огъня. За мен всеки ден, когато умират хора, всеки ден, когато Украйна плаща толкова висока цена, е неприемлив", подчерта Порошенко.

Той се срещна в неделя с руския посланик в Украйна Михаил Зурабов, украинския посланик в Германия Павло Климкин и представителка на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Хайди Талиавини.

Новият украински президент, който положи клетва в събота, посочи, че срещи в такъв формат ще се провеждат всеки ден, докато бъде изготвен план за умиротворяване на Източна Украйна.

Над 200 души бяха убити от началото на операцията на украинските сили за сигурност срещу проруските сепаратисти в тази част на страната преди близо два месеца.

Порошенко, който обеща разчистване на страната от проруските сепаратисти, въпреки руския натиск за прекратяване на военната операция в Източна Украйна, в събота призова руските сепаратисти да свалят оръжието, като обеща на тези, които не са изцапани с кръв, амнистия.

Той заяви, че е готов на диалог с Русия и преди ден се срещна за кратко с президента Владимир Путин.

Очаква се следващата седмица Киев и Москва да започнат разговори за край на сраженията между сепаратистите и правителствените сили в Източна Украйна.

Сраженията в Източната част на страната продължавата, като няма данни за нови жертви.

Русия твърди, че в страната има хуманитарна криза.

Москва съобщи, че близо 20 хиляди жени и деца от югоизточна Украйна са преминали за три денонощия през руско-украинската граница при руската Ростовска област.

Само в нощта на 8-ми срещу 9-ти юни на територията на областта са влезли 7 335 украински граждани.

Русия се готви за негативни сценарии в Украйна

Събитията в Украйна карат военно-политическото ръководство на Русия да включва в бойните планове различни варианти за действие, отчитайки фактора непредсказуемост, пише руският в. "Независимая газета".

В събота по нареждане на президента Владимир Путин бяха вдигнати под тревога железопътните войски в Централния военен окръг, които не само изграждат мостове в
наводнените райони в Сибирския федерален окръг, но и отработват сценарии, свързани с прехвърляне на войски на далечни разстояния. Аналогични внезапни задания, но по-мащабни, ще бъдат възложени на най-големите за годината стратегически учения "Восток-2014", отбелязва всекидневникът. "Независимая газета", цитиран от БТА.


Началникът на Главното управление за бойна подготовка на руските въоръжени сили генерал-лейтенант Иван Бувалцев, че сценарият на маневрите няма да бъде предварително
известен на участниците, а мястото, на което ще се проведат, ще даде възможност в тях да участват всички родове войски. Кога и къде ще се състоят ученията не се съобщава, но Бувалцев казва, че те ще бъдат съобразени "с военно-политическата обстановка".

Москва може да подсили границата

Според руски военен експерт част от силите, мобилизирани в ученията "Восток-2014", може да бъдат използвани в западната част на Русия. Сценарият може да е такъв, че дадени военни части да бъдат предислоцирани от Далечния изток и Сибир в Централна и Югозападна Русия, за да се подсили границата с Украйна, отбелязва той.

Възможността за такъв сценарий се потвърждава от думите на Бувалцев, че в ученията ще бъдат включени войски не само от Източния военен окръг, но и въздушно-десантни войски,
далечната авиация - всички видове и родове войски, казва експертът.

Според него в руското военно министерство са обърнали внимание на речта на новия украински президент Петро Порошенко при встъпването му в длъжност, в която той уверено заяви, че Крим "е бил, е и ще бъде украински". Освен да бъде върнат със сила, по друг начин това не може да стане, което значи, че руската армия трябва да бъде готова за такъв сценарий, допълва експертът.

Споделяне

Още от Свят