Порошенко заяви в ООН, че руската агресия пречи на развитието на Украйна

Порошенко заяви в ООН, че руската агресия пречи на развитието на Украйна

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че страната му няма да изпълни целите на ООН за устойчиво развитие, докато Русия не прекрати военната агресия срещу нея, предаде ДПА.

В изказването си на Срещата на върха на ООН за приемането на Дневния ред за развитие, Порошенко изтъкна, че мирът и свободата са необходими за постигане на целите на устойчивото развитие през следващите 15 години, но руските действия пречат на Украйна да напредва по този път.

"Устойчиво развитие не се постига когато се чуват експлозии и мирни жители биват убивани", добави украинският президент.

В изказването си Порошенко заяви също, че Украйна иска да получи оръжие, за да се защитава по-ефективно, като уточни, че не става дума за смъртоносно оръжие. Президентът призова западните страни да помогнат на Украйна, защото тя представлява преден пост за защита на мира и демокрацията.

Руската делегация напусна залата на Общото събрание на ООН по време на изказването на украинския президент, предаде ТАСС.

"Ние напуснахме залата в знак на протест срещу откровено политизираната и агресивна реч, която изобщо не отговаряше на темата на срещата", изтъкна източникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят