Фракцията на Тимошенко излезе от управляващата коалиция

Юлия Тимошенко.

Парламентарната група "Баткившчина" излезе от коалицията във Върховната рада на Украйна, съобщи лидерът на партия и фракцията Юлия Тимошенко, цитирана от ТАСС.

Тимошенко каза, че партията и парламентарната група смятат за недопустимо да бъдат част от "тази глутница", която няма никакъв шанс да извърши реформи и да промени живота в Украйна, имайки предвид парламентарното мнозинство. Тя призова депутатите да напуснат управляващата коалиция, която нарече "формална".

В управляващата коалиция в Украйна първоначално влязоха пет партии - Блокът на Петро Порошенко, Самопомощ, Баткившчина, Радикалната партия и Народният фронт. Радикалната партия вече излезе от коалицията. Въпреки това останалите три партии запазват мнозинството си в парламента.

След напускането на фракцията на Тимошенко, която има 19 депутати, те продължават да разполагат с 243 гласа при необходимо мнозинство от 226.

Вчера след продължили четири часа разгорещени дебати за работата на правителството Върховната рада не можа да гласува оставка на кабинета на Арсений Яценюк, тъй като в последния момент някои депутати неочаквано промениха мнението си, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?