Портрет на Бекъм свален от изложба заради надраскани графити

Фотопортретът на Дейвид Бекъм бе свален от Кралската академия на изкуствата в Лондон, след като беше надраскан с графити.

Върху портрета, който бе изложен редом с тези на най - големите световни футболни величия, с дебели червени букви е написано "Вие, лузъри".

Вандалите са изписали "loosers" с двойно "о", като намек за Ребека Луус (Rebecca Loos) - жената, за която по-рано тази година се твърдеше, че имала любовна връзка с капитана на английския отбор.

Авторите на графитите явно са ядосани от представянето на отбора на Евро'2004 в Португалия, където англичаните отпаднаха от първенството миналата седмица.

Думите "Бекъм и Майер, вие сте лузъри", бяха изписани и на стената срещу портрета на Пеле, един от най-великите футболисти.

Това явно се отнася до шведския съдия Урс Майер, който съдийстваше на мача на четвъртфиналите между Англия и Португалия.

Бекъм е подложен на ожесточена атака от английската преса за представянето си на Евро'2004. Английският капитан пропусна две дузпи в три мача - първо срещу Франция и след това срещу Португалия.

В. Таймс озаглави новината за сваления портрет на Бекъм "Падналият идол Бекъм изправен пред ново унижение".

Снимката на английския капитан беше сред най-популярните на изложбата "ФИФА 100", която отбеляза годишнината на световния футболна организация. Списъкът на 125-те най-велики живи футболисти, които да бъдат изложени на експозицията, бе селектиран от бившата бразилска звезда Пеле.

Портретът на Бекъм показва 29-годишния футболист по фланелка, застанал в хотелски коридор, да държи футболна топка над главата си. Снимката е направена миналата година от скандинавеца Марк Хом, водещ фотограф - портретист.

Кураторът на изложбата Дейвид Гроб заяви пред британската Прес Асосиейшън, че е внесено оплакване в полицията за престъпно увреждане.

"Това е изключително дразнещо. Надявахме се Академията да внуши на всички добро поведение. Не може да се очаква хората да действат като футболни хулигани - това е много фрустриращо".

Гроб каза, че академията е продала около 10 копия с портрета на Бекъм по 7 паунда и половина, и около 30 малки.

Това бяха най-големите ни продажби, това без съмнение е най-популярната снимка, добави той.

Експозицията трябва да бъде показана в 12 страни, преди да приключи в Берлин по време на световния шампионат в Германия през 2006 г.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?