Португалия се разбра с кредиторите по нов план за строги икономии

Португалия и международните ѝ кредитори постигнаха споразумение по новия план на десноцентристкото правителство за строги икономии, предаде Франс прес.

Благоприятният изход позволи на Тройката международни кредитори (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) да даде положителна оценка в седмата си мисия за проверка на състоянието на държавните финанси на тази страна от еврозоната. Това открива пътя за превеждане на транш в размер на 2 милиарда евро от международния спасителен план за Португалия на обща стойност 78 милиарда евро, договорен през май 2011 г.

Лисабон се надява още Тройката да удължи сроковете за връщане на кредитите, които му бяха отпуснати до момента.

Португалското правителство бе принудено да състави нов план за икономии, който предвижда съкращаване на държавните разходи с 4,8 милиарда евро до 2015 г., след като Конституционният съд отхвърли няколко предишни мерки. Това трябва да позволи на Португалия да изпълни поетия пред международните ѝ кредитори ангажимент да сведе своя бюджетен дефицит до 5,5 процента от брутния си вътрешен продукт тази година, до 4 процента догодина и под разрешения от правилата на ЕС праг от 3 процента през 2015 г.

Новият план предвижда по-конкретно съкращаването на 30 хиляди от общо 700-те хиляди държавни служители, удължаване на работната седмица на останалите от 35 на 40 часа и повишаването на пенсионната възраст от 65 на 66 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа