Поскъпване на тока с 6,5 на сто иска E.ON

Поскъпване на тока с 6,5 на сто иска E.ON

Компанията E.ON, която притежава 59 на сто от електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица, иска поскъпване на тока от октомври.

За бита повишението да е с 5,6 на сто, за стопанските потребители ниско напрежение – със 7 процента, за бизнеса средно напрежение -12 процента.

Председателят на Управителния съвет на E.ON България Манфред Пааш заяви във вторник, че разчетите не са окончателни и в тях не е калкулирано исканото поскъпване на електроенергията от централите производителки и от НЕК. Ако доставчикът получи поскъпване от 10 процента, това ще прибави още около 3 на сто върху цената ни, каза Пааш.

До края на април искането ще бъде внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Пааш каза, че още не е обсъждано дали да се премине от 30-дневно на тримесечно засичане на електромерите, каквото предложение направи собственикът на дружествата в столицата, София-област и Плевен – чешката CEZ. Възможно е това да стане на доброволен принцип чрез стимули за клиентите, които предпочетат по-дългия срок на засичане на уредите, или чрез одобрение от ДКЕВР.

За фирмите, които са включени директно в подстанциите на НЕК, компанията ще предложи намаление на цената от 4,2 на сто. Така средното поскъпване на тока на E.ON ще е 6,5 на сто, колкото е инфлацията в България през миналата година, обясни Пааш.

Явно по този начин E.ON се опитва да се противопостави на  тенденцията предприятията да се отказват от техните услуги и да се включват директно към НЕК и да ползват по-ниските цени.

С близо 1/3 намалели спиранията на тока

С 27 на сто намаление на прекъсванията на електричеството отчетоха за 2006 г. от компанията, за която края на миналата година бе белязан от множество скандали във връзка с честото и продължително спиране на тока във Варненско. Пааш обясни, че едната причина за прекъсванията е завареното състояние на мрежата, а другата, че 20 на сто от жиците са собственост на частни предприятия, които не влагат никакви средства в поддръжката. Ние сме вързани и ако тяхна подстанция аварира, E.ON  отнася негативите, добави той и припомни за задължението на компанията да изкупи съоръженията до 2011 г. За целта през 2007 г. са предвидени 4 млн. лв., срещу които да се придобият около 100 обекта. 

Още две години без дивидент за акционерите

Самото времетраене на авариите е намаляло с 32 на сто, спаднали са и загубите при преноса на електроенергия от 19 на 17 процента, допълни Пааш. Това е в резултат на инвестициите през 2005 г ., заради което дружеството излязло на загуба с 14 936 лв. Година по-късно обаче вложенията довели до печалба от 11 852 лв., която ще бъде реинвестирана. Връщането на печалбата в дейностите на дружеството ще продължи от 3 до 5 години. Поне още две години акционерите – E.ON, държавата, която държи 33 на сто, и Европейската банка за възстановяване и развитие (8%), няма да получат дивидент, каза Пааш.

С пълната либерализация на енергийния пазар от 1 юли 2007 г. компанията ще е готова да предложи на своите потребители оферти за свободния пазар, но се чакат правилата за извършването на тази търговия, които се изготвят от ДКЕВР. За целта компанията е регистрирала дъщерно дружество,  което продава електроенергия на трима големи клиенти. Създадена е и търговска компания, която има възможността да внася ток в България от други страни при необходимост, каза Ралф Пеш, представител на E.ON.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?