Поскъпването на цигарите заради акциза се отлага за 2016 г.

Кабинетът прие редица данъчни промени, част от които синхронизират еврозаконодателството

Снимка: flickrhivemind.net

Планираното от служебния финансов министър Румен Порожанов увеличение на акциза за тютюневите изделия от 1 януари 2015 г. да се отложи с една година, за да не са увеличи допълнително и без това нарасналата сериозно контрабанда на цигари. Това реши правителството на Бойко Борисов на първото си заседания във вторник, на което бе одобрено и предложението за актуализация на бюджета за тази година.

Така през следващата година се запазва сегашният акциз върху цигарите от 148 лв. за 1000 къса, който се планираше да стане 160 лв., през 2016 да стане 165 лв., а от 2017 г – 177 лв., за да достигне през 2018 г. исканите от Европейския съюз 90 евро.

Според сегашното решение на Министерския съвет повишаването ще стане на три стъпки, но при това положение и увеличението ще е по-голямо.

Пропуска се датата 1 януари 2015 година, тъй като има проблеми с увеличената контрабанда, обясни след заседанието пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов. Преди да сме уверени, че сме овладели процесите и сме намалили драстично нарасналата през последната година и половина контрабанда, не смятаме за удачно да направим тази промяна, посочи той.

Министърът обяви още, че са приети редица промени в законите за данък добавена стойност (ДДС), за корпоративното подоходно облагане, за данъците върху доходите на физическите лица и местните данъци и такси, част от които са свързани със синхронизираните на българското с европейското закододателство.

Така например вече ДДС, дължим за доставка на далекосъобщителни услуги, радио-телевизионно излъчване и услуги електронен път в страните от Европейския съюз, ще се разпределя между държавата, в която е регистрирана фирмата, и страните членки на ЕС, където е предоставена услугата.

Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане предвиждат минимална или регионална помощ под формата на данъчни облекчения - данъчното облекчение за извършване на производствена дейност в общини с безработица, по-висока от средната за страната, и данъчното облекчение за земеделски производители, каквито са изискванията на европравилата. От облагане ще бъдат освободени от 1 януари 2015 г. доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, изплатени от местни юридически лица на чуждестранни юридически лица от ЕС.

Планирани са данъчни облекчения и физическите лица, получаващи държавни помощи, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси се облекчава задължението за деклариране на придобитите по безвъзмезден начин имущества от лицата, които са освободени от данък върху безвъзмездното придобиване на имущество и за намаляване на административната тежест.

Предложенията за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс са във връзка с въвеждане на мерки за осигуряване на прозрачност на данъчно-осигурителна информация при прилагане на режима по държавните и минимални помощи и предоставяне на възможност за подаване на документи по електронен път в Националната агенция за приходите чрез персонален идентификационен код.

Споделяне

Още от Бизнес