Посланикът на САЩ призова българските лидери за силен сигнал за борба с корупцията

Марси Рийс. Сн. БГНЕС

"Един ангажимент от страна на всички лидери, че ще се фокусират върху преследването на корупцията, ще изпрати силен сигнал към гражданите, че тяхното желание за укрепване на върховенството на закона е било признато", каза посланикът на САЩ в България Марси Рийс в реч при посещението си във вторник в Американския университет в България. Словото ѝ беше посветено на предизвикателствата за налагането на върховенството на закона.

"Едно енергично и безпристрастно преследване на неправомерните действия едновременно изпраща положителен сигнал и действа като механизъм за възпиране", коментира Рийс пред студентите.

Посланикът допълни, че правителството може да предприеме няколко мерки за постигане на положителни резултати в тази област. Една от тях е въвеждане на електронното управление, а другата е да се започне програма за премахване на пречките пред получаването на услуги за бизнеса.

"Това не само ще подобри върховенството на закона, но и ще се отрази благоприятно на икономиката посредством увеличаване на възможностите на хората да започнат, да поддържат и развиват нов бизнес", каза Рийс. Посланикът отбеляза, че слабостите на върховенството на закона имат реален ефект върху икономическия растеж, защото бизнесът ще чувства несигурен и няма да инвестира.

Тя настоя медиите да играят важна роля в процеса по налагане на върховенството на закона, защото разследващата журналистика би могла да "извади проблемите на светло". В същото време американският посланик допълни, че собствеността на медийните компании трябва да бъде прозрачна за обществеността. В края на речта си дипломатът каза, че "гражданското общество има нужда и от силен глас в системата".

"Гражданите трябва да са сигурни, че техните основни права ще бъдат уважавани, че законът ще бъде прилаган безпристрастно. Гражданите искат да чувстват, че имат някаква универсална закрила пред урните за гласуване, на работа, на училище, там където се молят и когато търсят помощ от своето правителство, за да разрешат някакъв проблем", отбеляза Рийс.

По време на речта си американският посланик даде за пример Естония, която в периода от 2003 до 2013 година е показала голям напредък по спазването на върховенството на закон. С изключение на най-тежките години на кризата (2008/2009 година) Естония бележи годишен ръст на БВП от 6.3 до 10.1 процента.

"Определено подобренията в областта на правовия ред имат отношение към укрепването на икономиката. Страните, които ефективно контролират корупцията отчитат, че това изисква безпристрастно преследване и наказване на неправомерните действия. Ако това не се случва, корупцията ще се разпространява и ще започне да подрива самото върховенство на закона", каза Марси Рийс.

В отговор на въпрос от залата тя поздрави лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за победата на последните избори.

"Аз съм тук вече две години, работила съм с четири правителства. Отношенията между САЩ и България са много добри. За нас важното е, че ние бихме искали да задълбочим и да разширим тези взаимоотношения, като работим с правителството, което ще бъде сформирано, което и да е то, с всяко правителство", каза още дипломатът.

Споделяне

Още от България