Последен шанс за компромис на конференция за климата в Лима

В Лима в петък приключва 20а-ата световна конференция за климата, организирана от ООН. В последния ден делегатите от 195 страни трябва да преодолеят различията помежду си по документ, в който те установяват какъв да бъде националният принос за намаляване на емисиите на парникови газове, основно на серен диоксид, предаде Франс прес.

В отсъствието на общи правила не е възможно да се направи оценка на усилията, които всяка страна трябва да положи за намаляване на парниковите емисии, така че да се ограничи глобалното увеличаване на температурите с 2 градуса по Целзий. За да се постигне тази цел, която си е поставила международната общност, до 2050 г. трябва да се намалят в глобален план парниковите емисии с между 40 и 70 процента, според Междуправителствената експертна група за климата към ООН.

В края на 2015 г. в Париж 195-те страни членки на Конвенцията на ООН за климата трябва да сключат споразумение, в което да заложат прага от 2-та градуса по Целзий. През цялата 2015 г. те ще трябва да обявят националните си цели за намаляване на парниковите емисии и как ще постигнат това намаляване

Няколко спорни въпроса обаче съществуват. Спрямо коя година да се обяви намаляването на парниковите емисии. До коя година да се поеме ангажиментът - 2025 или 2030 г. Как ще се правят оценките на спазените обещания. Действията за адаптиране към промените в климата могат ли да са част от националния принос и др.

Въпреки, че делегатите в конференцията в Лима имаха 12 дни за обсъждане, те така и не постигнаха компромиси по тези въпроси. Нито път по въпроса за критериите, по които ще се прави преценка за капацитета на дадена страна да намали парниковите емисии и дали северните страни трябва да полагат повече усилия, както и по какви критерии ще се определя финансовата помощ за южните страни за намаляване на парниковите емисии и за адаптиране към климатичните промени.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун вече припомни в Лима, че няма време за губене.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?