Последни колебания сред управляващите дали да се вдига ДДС

Последни колебания сред управляващите дали да се вдига ДДС

И в понеделник продължиха колебанията и съмненията сред управляващите от ГЕРБ дали да се прибегне към вдигане на ставката на ДДС като мярка за бързо увеличаване на приходите в бюджета като противодействие на очертаващия се по-висок от допустимото бюджетен дефицит.

Зам-председателят на икономическата комисия в парламента Стоян Мавродиев заяви пред журналисти, че е привърженик на тезата, че значителното съкращаване на администрацията ще бъде по-добра антикризисна мярка от вдигането на ДДС.

″Споделям тезата, че дори 10 процентно съкращение на администрацията би било полезно″, коментира той и допълни, че реформи в пенсионната и здравната система, съкращаване на излишни и неефективни структури биха помогнали да не се вдигат данъци.

Той прогнозира, че тъй като и премиерът, и финансовият министър са реформатори, те ще предложат ″много по-сериозни и по-бързи мерки″.

В неделя премиерът Бойко Борисов обеща на правителственото заседание в сряда да предложи ″такива антикризисни мерки, от които народът ще остане доволен″. Самият той не потвърди, че непременно ще се повиши ДДС, като запази неяснотата по въпроса.

Ден по-рано и финансовият министър Симеон Дянков не се изказа в подкрепа на вдигането на данъка, като обясни, че армия експерти разработват няколко варианта с различни ставки и влиянието им върху приходната част.

В понеделник Дянков заяви пред БНР, че около 80% е вероятността данъкът да не се пипа, ако обаче се ускорят структурните реформи, като например реформата на пенсионната система.

От своят страна Мавродиев също се обяви против вдигането на ДДС, но, според него, "ако трябва да се избира между две злини - повишаване на преки данъци и на косвени, е по-добре да се избере вдигане на ДДС като последен спасителен пояс, за да не рухне бюджетът под тежестта на голям бюджетен дефицит”.

Споделяне

Още от Бизнес