Посолството на САЩ ще финансира проекти за опазване на културното наследство

Сградата на посолството на САЩ у нас
Посолството на САЩ в София започва да приема предложения за участие в програмата за оказване на финансова помощ на проекти за съхранение на културното наследство, съобщиха от посолството.
 
Програмата "Посланически фонд за опазване на културното наследство“ (ПФОКН) подкрепя културни обекти, включително исторически сгради и места, религиозни обекти, паметници и археологически обекти, предмети на културата и колекции от музеи и различни форми на традиционната културна изява, включително традиционна музика, ритуали, знания, езици, танц, драма и занаяти.
 
Миналогодишните субсидии варираха от 21 400 до 140 000 долара.
 
Проектите може да продължават най-много 24 месеца.
 
Получателите на субсидии могат да бъдат неправителствени организации, музеи, Министерството на културата или сродни на тях институции с нетърговска дейност.
 
Посолството насърчава споделяне на разходите, дарения под формата на предмети или услуги, както и други форми на участие във финансирането на проектите.
 
Крайният срок за изпращане на предложенията е 2 януари, 2017 г.
 
Посланическият фонд за опазване на културното наследство е създаден от правителството на САЩ през 2001 г., за да подпомага опазването на културното наследство по целия свят. От 2001 г. Фондът е предоставил субсидии за над 700 проекта в над 120 страни. Всяка година американските посолства по света събират предложения за проекти.
 
От 2002 г. насам ПФОКН е предоставил 900 380 долара в подкрепа на български културни обекти. 
Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?