Потомци на канибали се извиниха на изядени мисионери

Потомци на канибали се извиниха на изядени мисионери

Потомци на канибали от Папуа - Нова Гвинея се извиниха за това, че техните предци са убили и изяли четирима мисионери. Върховният комисар на Фиджи в Папуа - Нова Гвинея прие поднесените извинения по време на специална церемония, на която се събраха хиляди хора, предаде Kafene.net.

Християнските мисионери - членове на методистката църква, сред които са били проповедници и учители, са пристигнали от Фиджи на остров Нова Британия преди 132 години. През април 1878 един от проповедниците и трима учители били изядени от членове на племето Толай. Ръководител на мисията е бил англичанинът Джордж Браун. След като членове на племето изяли четиримата мисионери, той застанал начело на наказателна операция, в резултат на която били изгорени колиби на племето, а някои негови членове били убити.

Действията на Браун предизвикали буря от негодувание сред членовете на методистката църква в Австралия и други държави. Официалното разследване, проведено от британските колониални власти на територията в Тихия океан, стигнало до извода, че Браун не е извършил престъпление.

Споделяне

Още от Свят