Потребителите стават все по-зависими от смартфоните

Потребителите стават все по-зависими от смартфоните

Хората стават все по-зависими от умните телефони – стават и си лягат с тях, прекарват по 13 часа дневно и ги проверяват по няколко пъти на час. Това показва проучване на изследователската компания Ipsos по поръчка на технологичния гигант Huawei в 12 европейски държави, сред които и България. Проучването е свързано с потребителското поведение при употребата на смартфон устройства в рамките на 24 часа.

Почти всички българи (98%) винаги взимат телефона със себе си, когато напускат домовете си, показва проучването. Близо половината от тях (48%) признават, че се връщат обратно, ако са забравили телефона вкъщи, въпреки риска да закъснеят за работа, показва проучването.

Според него типичният български потребител се нуждае от смартфон, за да изпраща съобщения (72%), да прави снимки (89%) и за да ползва социални мрежи (85%).

Близо две трети (60%) от сънародниците ни правят това преди да си легнат, а над половината (55%) веднага след като се събудят. Това е и една от причините 63% от българите да държат телефоните до себе си в спалнята, а 7% от тях признават, че дори заспиват с тях в леглото, например под възглавницата.

Поне няколко пъти в рамките на час 43 на сто от българите ровят в телефоните си в търесене на забавление, сърфиране в социалните мрежи, проверка на новините, използване на навигацията, както и за осъществяване на връзка с банкови институции.

Проучването разкрива още, че 73% от отговорилите българи признават, че телефонът им е с тях повече от 13 часа на ден. Над една четвърт (26%) от хората използват устройството активно между 3 – 4 часа на ден.

Проучването показва още, че над една трета (35%) от българите използват телефоните в тоалетната, 18% - в банята, 67% - в кухнята и 51% в детската стая, като по този показател страната ни е първа сред всички 12 страни, в които се е провело проучването.

Проучването "Smart(phone) relationships" е извършено през януари 2018 г. в Австрия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция.

Паралелно с кампанията за разумни комуникации, стартират и продажбите на новия модел Huawei P smart. Той идва с новата операционна система EMUI 8.0 и стилен дизайн с FullView дисплей.

Услугите и продуктите на Huawei се разпростират в повече от 170 държави, обслужвайки повече от една трета от световното население. Компанията се нарежда на трето място по поръчки на мобилни телефони за 2014 г. Глобалната мрежа на Huawei има 20 години опит в телеком индустрията.

Споделяне

Още от Бизнес